Ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου τα ηνία των Ηνωμένων Εθνών σε μια περίοδο κατά την οποία ο διεθνής οργανισμός φαίνεται ανίσχυρος μπροστά στα γεγονότα στη Συρία, με τη φιλοδοξία να του δώσει νέα ώθηση.
Ο 67χρονος Γκουτέρες είναι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός χώρας που αναλαμβάνει τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, διαδεχόμενος τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Γκι-μουν για μια πενταετή θητεία.
Η ομόφωνη εκλογή του γεννά νέες ελπίδες. Ένας δυτικός πρεσβευτής εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν εκλέχθηκε για πρώτη φορά μια γυναίκα, όμως πρόσθεσε χαμογελώντας ότι «κατά τα άλλα (ο Γκουτέρες) είναι τέλειος» για τη θέση.
Όμως ο νέος γενικός γραμματέας έχει μικρό περιθώριο για ελιγμούς εξαιτίας της μεγάλης γραφειοκρατίας και του διχασμένου Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον ΟΗΕ όμως να είναι αντιμέτωπος με πολλές και περίπλοκες κρίσεις, στη Συρία, το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη, το Μπουρούντι και τη Βόρεια Κορέα.
Η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου κινδυνεύει επίσης να δυσκολέψει το έργο του.
Ο ίδιος ο Γκουτέρες αναγνωρίζει ότι «ο γενικός γραμματέας δεν είναι το αφεντικό του κόσμου» και ότι εξαρτάται από την καλή θέληση των μεγάλων δυνάμεων.
Όμως μετά τον Μπαν, από τον οποίο έλειπε η πρωτοβουλία και δεν ήταν ιδιαίτερα χαρισματικός, κάποιοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η προσωπικότητα του νέου γενικού γραμματέα και η αλλαγή στις μεθόδους διαχείρισης θα δώσουν νέα δυναμική στον ΟΗΕ.
«Η μεγαλύτερη απογοήτευσή μου τώρα που εγκαταλείπω τον θώκο είναι ότι συνεχίζεται ο εφιάλτης στη Συρία», δήλωσε ο Μπαν.
Ο ΟΗΕ παρακολουθούσε ανίσχυρος την πολιορκία των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού από τον συριακό στρατό με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Μόλις μια χούφτα παρατηρητές του κατάφεραν να παρακολουθήσουν την απομάκρυνση των αμάχων από τις συνοικίες αυτές. «Πολύ λίγο, πολύ αργά», σχολίασε ένας διπλωμάτης.
Στη διάρκεια των σχεδόν έξι χρόνων που διαρκεί ο εμφύλιος στη Συρία, η Ρωσία προστατεύει τη σύμμαχό της από τις δυτικές πιέσεις έχοντας ασκήσει έξι φορές το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Γκουτέρες κληρονόμησε την κρίση την ώρα που η Μόσχα ηγείται του παιχνιδιού και η ανακατάληψη του Χαλεπιού από τον συριακό στρατό ενισχύει τη θέση της.
Ο νέος γενικός γραμματέας θα πρέπει να αναπτύξει γρήγορα τις ιδέες του για την επίλυση της κρίσης, όμως «προς το παρόν δεν αποκαλύπτει τα χαρτιά του», σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.
Την ώρα που τονίζει ότι είναι έτοιμος να εμπλακεί προσωπικά στο θέμα, οι απόψεις του δεν είναι ξεκάθαρες: «χρειάζεται περισσότερη μεσολάβηση, διαιτησία και προληπτική διπλωματία», επαναλαμβάνει.