Στη σκιά της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενώ ο κόσμος παραμένει «μουδιασμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, οι Ισπανοί καλούνται σήμερα να εκλέξουν τη νέα ηγεσία της χώρας τους.

Οι συνέπειες του Brexit δίνουν τροφή για σκέψη σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο εξής, δεδομένου ότι ένα μεγάλο κομμάτι από εμπορικά, τουριστικά, και άλλα συμφέροντα της Ισπανίας συνδέονται άμεσα με τη Βρετανία, και η έξοδος της τελευταίας από την ΕΕ θα προκαλούσε ένα σημαντικό πλήγμα στο ισοζύγιό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις νέες αυτές βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Ισπανία μόνον έξι μήνες έπειτα από αυτές της 20ης Δεκεμβρίου.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 09:00 και θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 20:00 τοπική ώρα (10:00 ως 21:00 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 22:30.

Τον Δεκέμβριο οι Ισπανοί είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, «τιμωρώντας» τα δύο μεγάλα κόμματα. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κυβερνάται ως εκ τούτου από τον Δεκέμβριο από μια απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διεκπεραιώσει μόνον τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν έχει δικαιοδοσία να προχωρήσει σε καμία νέα δαπάνη ή μεταρρύθμιση. Ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας προκήρυξε νέες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμήσεις

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ως πρώτο στην κούρσα της κάλπης το Λαϊκό κόμμα του Μ. Ραχόι, δεύτερο κόμμα τη συμμαχία των Podemos και Izquierda Unida (Unidos Podemos) και τρίτο κόμμα τους Σοσιαλιστές.

Το πολιτικό τοπίο της χώρας παραμένει θολό ακόμη και σήμερα, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, από τη στιγμή μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις, με αφορμή και το Brexit που έδιναν προβάδισμα στην παραμονή, τίθενται υπό αμφισβήτησηΗ συμμαχία των Podemos αναμένεται να έχει μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου 2015, οι οποίες δεν επέτρεψαν την δημιουργία κυβέρνησης και άφησαν τον Μαριάνο Ραχόι για μερικούς μήνες στην εξουσία.

Οι Unidos Podemos είχαν κερδίσει τον περασμένο Δεκέμβριο 71 έδρες στις 350 της βουλής. Τώρα, όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει μεταξύ 84 και 95 έδρες στο κοινοβούλιο σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσίευσαν οι El Pais, El Mundo και ABC. Και όπως δείχνουν, θα λάβουν ποσοστό μεταξύ 24,6% ως 26%.

Οι Σοσιαλιστές οι οποίοι έφτασαν δεύτεροι στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, με 90 βουλευτές, δεν αναμένεται να λάβουν πάνω από 20-21,4% των ψήφων και να κυμανθούν μεταξύ 78-85 εδρών.

Το δεξιό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι κερδίζει στις δημοσκοπήσεις από 20-30,5% των ψήφων και μεταξύ 113 και 129 έδρες. Αλλά ο Ραχόι θα δυσκολευτεί να βρει συμμάχους για να διατηρήσει την εξουσία, εκτός κι αν συνεργαστεί αυτή τη φορά με το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Οι Σοσιαλιστές δεν θέλουν μια τέτοια συγκυβέρνηση γιατί πιστεύουν ότι θα απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους τους που εναντιώνονται στα μέτρα λιτότητας που έλαβε ο Ραχόι.

Το πολιτικό τοπίο της χώρας παραμένει θολό ακόμη και σήμερα, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, από τη στιγμή μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις, με αφορμή και το Brexit που έδιναν προβάδισμα στην παραμονή, τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Εκλογές στη σκιά σκανδάλου χειραγώγησης

Ένα άλλο στοιχείο, που τις τελευταίες ημέρες έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, είναι οι αποκαλύψεις της ψηφιακής εφημερίδας El Publico, για τη χειραγώγηση στοιχείων από την επιτροπή κατά της διαφθοράς της Καταλονίας κι υπό την άμεση εποπτεία και προτροπή του υπουργού Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, με στόχο να απαξιώσει ηθικά και πολιτικά τοπικές παρατάξεις που προωθούν την ανεξαρτησία της μεγάλης και ευημερούσας Αυτονομίας. Η τελευταία πράξη του δράματος ήταν η εισβολή -χωρίς εισαγγελική παραγγελία- της αστυνομίας στα γραφεία της El Publico, με τη διαταγή να της παραδώσουν τις εγγραφές με τις συνομιλίες: πράγμα που, καθώς ήταν έωλο νομικά, δεν έγινε.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ισπανία βιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, καθώς εξαναγκάζεται σε διάστημα έξι μόλις μηνών να προσφύγει και πάλι στις κάλπες. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στη χώρα είναι το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt:

«Το γεγονός ότι οι Ισπανοί θα πρέπει να πάνε στις κάλπες και πάλι έξι μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, αποτελεί ένα κακό προμήνυμα ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να κυβερνηθεί. Οι Ισπανοί πολίτες απαρνήθηκαν ήδη τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο και σε συνδυασμό με την πολιτική της λιτότητας και τη μεγάλη ανεργία ,έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μίγμα…».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για ένα «έθνος σε κατάθλιψη που ακολουθεί τον Δον Κιχώτη».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης