Το Ιράν θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες να διαδραματίσει έναν ρόλο στο περιθώριο των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία αυτόν τον μήνα, συνεργαζόμενο με τη Δαμασκό για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον αμάχων και τη βελτίωση της πρόσβασης στη χώρα των ανθρωπιστικών οργανώσεων, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Υπάρχουν… βήματα που θα μπορούσε να κάνει το Ιράν για να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι εννοεί την πρόθεσή του να έχει έναν θετικό ρόλο» δήλωσε στις Βρυξέλλες ένας από τους αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε αυτά περιλαμβάνονται το αίτημα για τερματισμό των αεροπορικών επιθέσεων από το συριακό καθεστώς με στόχο τους ίδιους τους πολίτες του. Περιλαμβάνεται και η έκκληση για πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και η διευκόλυνσή τους» πρόσθεσε.
Άλλος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι η αναφορά σε αεροπορικές επιθέσεις από το καθεστώς Άσαντ αφορούσε στη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι.

Ωστόσο, ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θεωρεί «σχεδόν απίθανο» το Ιράν να παίξει οποιονδήποτε ρόλο στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 22 Ιανουαρίου, ακόμη και στο περιθώριο αυτής.

Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ δεν έχουν συζητήσει το θέμα άμεσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επανέλαβε χθες τη θέση των ΗΠΑ να μη συμμετάσχει επισήμως το Ιράν στη διάσκεψη «Γενεύη 2», καθώς δεν υποστηρίζει τη διεθνή συμφωνία του 2012 για τη Συρία, τη «Γενεύη 1».

Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης