WASHΙNGTON- Howart Fineman *
*εκδότης της Huffighton Post
  

Μήπως γνωρίζετε που βρίσκεται η Τσετσενία; Ίσως μπορείτε να το κάνετε τώρα. Ξέρετε ποιος είναι ο Ταμερλάνος, ο μεγάλος Μογγόλος κατακτητής;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τρόπους που δεν θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί, οι τρομοκράτες με ρίζες από μια μακρινή γη και μια αρχαία ιστορία έχουν αλώσει τους δρόμους της Βοστώνης και του Cambridge που είναι ιεροί για τη δική μας ιστορία.

Λοιπόν, δεν υπάρχει «δικό μου» πια. Όπως η βιομηχανική Βρετανία αυξανόταν γύρω του, ο Wordsworth παραπονέθηκε το 19ο αιώνα ότι ο «κόσμος είναι πάρα πολύς με μας». Στην πραγματικότητα δεν είχε ιδέα.

Δεν ξέρουμε ποια ήταν τα κίνητρα 26χρονου Tamerlan Tsarnaev και του 19χρονου Dzhokar του αδελφού του, ώστε να σκοτώνουν και να ακρωτηριάσουν στη Βοστώνη. Ίσως κινήθηκαν μόνο με απολιτική τρέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά ξέρουμε από πού τυγχάνει να προέρχονται. Έρχονται λοιπόν από μια βίαιη γη στην περιοχή του Καυκάσου καμένη με μια μανία για την ελευθερία προερχόμενη από την εθνοτική και θρησκευτική υπερηφάνεια.

Όσο και αν χρειαζόμασταν περαιτέρω απόδειξη, αυτή την εβδομάδα στη Βοστώνη αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει «εκεί». Ο δικός μας πλανήτης είναι ένας πλανήτης στον οποίο η απόσταση δεν έχει καμία σημασία, ούτε το πέρασμα του χρόνου. Ενδεχομένως να είναι τα παράπονα αιώνων που έχουν κατακλύσει όλο τον κόσμο, όπως η ηφαιστειακή λάβα.

Με την τεχνολογία, μπορούμε να δούμε σε κάθε δρόμο και σε κάθε δάσος από ψηλά με τα iPads μας. Και όμως, τι πραγματικά γνωρίζουμε για τις ζωές των άλλων που σαν έργα τέχνης τις βλέπουμε από τον αέρα;

Τραγική ειρωνεία , το Κογκρέσο των ΗΠΑ συζητά το τι πρέπει να κάνουμε για τη μετανάστευση, αλλά το επιχείρημα αυτό κατά κάποιο τρόπο μοιάζει με αντίκα, αφελές και σχεδόν χωρίς νόημα από την Βοστώνη.

Οι αδελφοί Tsarnaev ήταν νόμιμοι μετανάστες. Τους χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο από έναν πόλεμο της Τσετσενίας και μεταφέρθηκαν στη Βοστώνη, θέλοντας και μη.

Πίσω στον Καύκασο, οι Τσετσένοι θέλουν τη δική τους χώρα.

Κι εμείς το ίδιο.

Αλλά τώρα είναι αδύνατο για τους δυο μας.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή: The Huffighton Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης