Για πρώτη φορά στην 5η Γαλλική Δημοκρατία η κοινωνία παρακολουθεί με μία χαρακτηριστική «βουβαμάρα» την κατάρρευση του διπολικού συστήματος διακυβέρνησης που από το 1958 ρυθμίζει τα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Αυτές οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας φέρνουν στο φως όλα εκείνα τα θεσμικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την 5η Δημοκρατία και που πλέον μπορούν να θεωρούνται ξεπερασμέναΤο μπλόκο της κεντροδεξιάς και το μέτωπο της κεντροαριστεράς ανήκουν στο παρελθόν αν κανείς δώσει βάση στις δημοσκοπήσεις των τριών τελευταίων μηνών. Παράλληλα αυτές οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας φέρνουν στο φως όλα εκείνα τα θεσμικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την 5η Δημοκρατία και που πλέον μπορούν να θεωρούνται ξεπερασμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπ’ αυτή την έννοια και μόνο η εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι κομβική.

Όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά στη Γαλλία τίθενται και επιμέρους κομβικά στοιχεία.

1. Η πορεία της Γαλλίας στην Ευρώπη
2. Η σχέση της Γαλλίας με το ευρώ.
3. Η θέση της Γαλλίας ως προς το μεταναστευτικό-προσγφυγικό
4. Η Γαλλία και η τρομοκρατία και οι μελλοντικές σχέσεις της με το Ισλάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιλαμβάνεται κανείς πως το διακύβευμα ξεπερνά τα σύνορα της Γαλλίας και αγγίζει αυτά της Ε.Ε., της ζώνης του κοινού νομίσματος και το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας, της κοινής άμυνας και της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης.

Οι βουβές εκπλογές

Στις 21.00 ώρα Ελλάδος οι γαλλικοί τηλεοπτικοί σταθμοί θα δημοσιοποιήσουν τις πρώτες προσεγγίσεις του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη έχει καταστεί σαφές από τις δημοσκοπήσεις πως η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του τέταρτου είναι πολύ πιθανό να κυμανθεί εντός του ορίου του στατιστικού λάθους πόσω δε μάλλον μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ή του δεύτερου με τον τρίτο.

H Λεπέν στην κάλπηΤην Παρασκευή το βράδυ, μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην εκλογική σκηνή έφερνε τον Εμανουέλ Μακρόν, φιλελεύθερο-κεντρώο, να προηγείται με 24,5%, τη δε Μαρίν Λεπέν, ακροδεξιά και πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου να έρχεται δεύτερη με 23% αλλά με μία δυναμική ενίσχυση του ποσοστού της που κατά τους πολιτικούς αναλυτές οφειλόταν στην τελευταία τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών στα Ηλύσια Πεδία.

Στην τρίτη θέση και σε απόσταση αναπνοής ο ένας με τον άλλον διαγωνίζονται ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν και ο υποψήφιος της συντηρητικής δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, με ποσοστά μεταξύ 19-20%.

Το σύνολο των αναλυτών στη Γαλλία αλλά και στα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν εδώ και πολλές ημέρες πως η τελική έκβαση της αναμέτρησης θα κριθεί από τη συμπεριφορά των αναποφάσιστων, το ποσοστό των οποίων λίγα 24ωρα πριν την κάλπη εξακολουθούσε να είναι πολύ μεγάλο. Όμως ρυθμιστικό ρόλο θα παίξει και το ποσοστό της αποχής, δεδομένου ότι το γαλλικό σύστημα προβλέπει 2 γύρους για την ανάδειξη προέδρου, είναι δηλαδή πλειοψηφικό που σημαίνει ότι προσδίδει χαλαρότητα ψήφου στον πρώτο γύρο.

Από αυτά τα δυο στοιχεία θα κριθεί πιθανότατα το ποιοι θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στον β’ γύρο σε 15 ημέρες.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, πολιτικοί επιστήμονες και ειδικοί επί της στατιστικής επισημαίνουν πως πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός, δεδομένου ότι ο τέταρτος κατά σειράν σε ποσοστά είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί δεύτερος, ο δεύτερος πρώτος, και ο τρίτος να διαδραματίζει ρόλο αουτσάιντερ διεκδικώντας και αυτός μια θέση στον δεύτερο γύρο.

Ο Μακρόν ανάμεσα σε συγκεντρωμένο πλήθος

Η ψήφος της Λεπέν

Ψήφισε και η Ναταλί Αρτό της 'Εργατικής Πάλης'

Ψήφισε και ο Μπενουά Αμόν

Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν στην κάλπη

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης