Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιαπωνία κατά το πέρασμα του τυφώνα Ουίφα, ο οποίος προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και εκτεταμένες πλημμύρες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Στη νήσο Ίζου Οσίμα (περίπου 120 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Τόκιο) ειδικοί μετρητές κατέγραψαν σήμερα το πρωί στοιχεία-ρεκόρ για τις καταρρακτώδεις βροχές, ενώ η ταχύτητα των ανέμων έφθανε τα 126 χλμ./ώρα. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές του νησιού, με τις πρώτες εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν σπίτια υποχώρησαν κάτω από το βάρος μεγάλης ποσότητας χώματος και λάσπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αγνοούμενοι είναι 51, ενώ το Associated Press μετέδωσε πως δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού, όπου κατοικούν 8.300 άνθρωποι.

Εκτιμάται πως περίπου 20.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν προληπτικά από τις εστίες τους στο βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, ενώ στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν και δυνάμεις του στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτες εικόνες από τη νήσο Ίζου Οσίμα

Όπως ανέφερε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, ο αριθμός των τραυματιών έχει φθάσει τους 37 σε 16 επαρχίες της ασιατικής χώρας.

Την ίδια στιγμή, στο Τόκιο μια γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στις όχθες «φουσκωμένου» ποταμού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό δύο μικρών αγοριών που έπαιζαν σε παραλία στην επαρχία Καναγκάβα. Εικόνες από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν πλημμυρισμένες κατοικίες, δρόμους να έχουν μετατραπεί σε «ποτάμια» και κορμούς δέντρων να έχουν πέσει στο οδόστρωμα στα περίχωρα του Τόκιο.

Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι μέσα και περιμετρικά του Τόκιο έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ με προβλήματα πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων και οι πτήσεις στα κατά τόπους αεροδρόμια. Εκτιμάται πως περίπου 500 πτήσεις εσωτερικού ακυρώθηκαν. Σε αρκετές συνοικίες της πρωτεύουσας σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν σήμερα.

Ο τυφώνας έπληξε τη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο και κατευθύνθηκε προς το βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, ενώ πέρασε πολύ κοντά από τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου «Fukushima Daiichi».

Εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco ανέφερε πως είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην προκληθούν νέα προβλήματα.

Ο Ουίφα είναι ο 26ος τυφώνας που περνάει μέσα στο 2013 από τη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» και θεωρείται ο ισχυρότερος των τελευταίων δέκα ετών.

Διαβάστε επίσης:
Ο καταστροφικός τυφώνας Ουίφαπου πλήττει την Ιαπωνία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013, 06:42
 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης