Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη κατέβαλε προσπάθειες, το Σάββατο, για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, μία ημέρα μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της χώρας Σαναά, η οποία έγινε εκ νέου στόχος αεροπορικών επιδρομών.

Πολυάριθμες επιδρομές της συμμαχίας εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σημειώθηκαν επίσης στο Άντεν, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Υεμένης, όπου οι σιίτες αντάρτες συγκρούονται με δυνάμεις πιστές στον εξόριστο πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επαρχία Αμπιάν, τουλάχιστον 12 αντάρτες σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες, κοντά σε μια αποθήκη όπλων, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αξιωματούχος.

Εξαιτίας της σύρραξης στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 8.000, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εξάλλου, περισσότεροι από 545.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο Μαυριτανός διπλωμάτης Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, ο οποίος έφθασε την Παρασκευή, απηύθυνε έκκληση να ξεκινήσει διάλογος, σύμφωνα με τον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων Saba, που ελέγχεται από τους αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ συναντήθηκε το Σάββατο με στελέχη του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου (ΓΛΚ), του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Υεμένης στο οποίο ανήκει ο πρώην πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμμαχος των σιιτών ανταρτών.

Ένα μέλος του κόμματος αυτού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από τη σύνοδο της Γενεύης και ότι ο Σάλεχ, ο οποίος είναι ο ηγέτης του ΓΛΚ, δεν ήταν παρών.

Ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να αναβάλει τις συνομιλίες που θα άρχιζαν την 28η Μαΐου στην πόλη της Ελβετίας, καθώς η εξόριστη κυβέρνηση και η Σαουδική Αραβία απαιτούσαν ως προϋπόθεση οι αντάρτες να αποσυρθούν από τα εδάφη που έχουν καταλάβει τους τελευταίους μήνες.

Αφού κατέλαβαν την Σαναά, την πρωτεύουσα, τον Ιανουάριο, οι Χούτι προέλασαν σε άλλες περιοχές και επιτέθηκαν στο Άντεν στα τέλη του Μαρτίου, όταν η Σαουδική Αραβία άρχισε την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών και ο πρόεδρος Χάντι κατέφυγε στο Ριάντ.

Οι Χούτι κατηγορούνται, ιδίως από τη σαουδαραβική ηγεσία, ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης