Οι αυτονομιστές στην Υεμένη προώθησαν ενισχύσεις σήμερα στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου συνεχίζουν να μαίνονται μάχες με τον κυβερνητικό στρατό, μετά την κατάληψη της προσωρινής έδρας της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Η νότια Υεμένη ήταν ανεξάρτητο κράτος ως το 1990, οπότε ενώθηκε με τη βόρεια Υεμένη, από τον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αυτονομιστές κατηγόρησαν το βράδυ της Κυριακής τον Υεμενίτη πρωθυπουργό Άχμεντ μπιν Ντάγερ, ο οποίος βρίσκεται στο Άντεν, ότι διέταξε τις δυνάμεις του να ανοίξουν πυρ εναντίον ενός πλήθους διαδηλωτών που κατήγγειλε την κυβέρνηση για διαφθορά. Απαίτησαν την απομάκρυνσή του από το αξίωμα.

Οι αυτονομιστές ήταν μέχρι πρότινος σύμμαχοι της κυβέρνησης, όμως οι σχέσεις τους άρχισαν να επιδεινώνονται μετά την καθαίρεση τον Απρίλιο του 2017 του κυβερνήτη του Άντεν, Άινταρους αλ Ζουμπάιντι. Ένα μήνα αργότερα αυτός ίδρυσε το Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου υπό την ηγεσία του, το οποίο έχει σκοπό να «κυβερνήσει τις επαρχίες του νότου και να τις αντιπροσωπεύει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας».

Η ένταση ανάμεσα στους αυτονομιστές και την κυβέρνηση του Χάντι άρχισε να κλιμακώνεται περαιτέρω πριν από μία εβδομάδα. Το Συμβούλιο απαίτησε «αλλαγές» προσώπων στην κυβέρνηση και έδωσε στον πρόεδρο Χάντι «μία εβδομάδα» προθεσμία για να προχωρήσει σε αυτές, προειδοποιώντας πως εάν δεν το έκανε θα οργάνωνε μεγάλες κινητοποιήσεις για να «διώξει την κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χρόνος που όριζε το τελεσίγραφο των αυτονομιστών παρήλθε το πρωί της Κυριακής με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις στο Άντεν, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμη 122, μεταξύ των οποίων πολίτες, αλλά και να καταληφθεί η έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και άλλων κτιρίων από τους αυτονομιστές.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν νυχτερινές μάχες. «Πυρά ακούγονταν όλη τη νύχτα στο Άντεν, και από βαρέα όπλα», δήλωσε ο Αλεξάντρ Φετ επικεφαλής της αποστολής της ΔΕΕΣ στη Σανάα.

«Ακόμη δεν είναι δυνατό οι ομάδες μας να βγουν», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι «όπως πάντα, οι άμαχοι δεν γλίτωσαν από τη βία».

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για την Υεμένη, Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, κάλεσε όλες τις πλευρές να «επιστρέψουν στην ηρεμία και τον διάλογο», ενώ πρόσθεσε ότι ο οργανισμός «εξακολουθεί να είναι διατεθειμένος να συνδράμει για τη διευθέτηση των διαφορών».

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση αυτή τον Φεβρουάριο και από την αρχή της σύγκρουσης το 2015 δεν έχει καταφέρει να πετύχει μια βιώσιμη εκεχειρία ούτε μια διευθέτηση.

Σήμερα πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν στο AFP, ότι οι αυτονομιστές προωθούν ενισχύσεις στο Άντεν από τις επαρχίες Αμπιάν και Μάριμπ.

Στην επαρχία Αμπιάν οι δυνάμεις των αυτονομιστών συγκρούονται με τον κυβερνητικό στρατό, όμως έχουν καταφέρει να συνεχίσουν την προέλασή τους προ το Άντεν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Όπως δήλωσαν στρατιωτικοί, οι αυτονομιστές έπιασαν αιχμαλώτους 210 στρατιώτες, όμως απελευθέρωσαν 70 έπειτα από την παρέμβαση φυλών. Ο κυβερνητικός στρατός κρατά αιχμαλώτους περισσότερους από 30 αυτονομιστές.

Ο πρωθυπουργός της Υεμένης είχε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα συνάντηση με μέλη της κυβέρνησής του για «να συζητήσουν τις στρατιωτικές εξελίξεις και τις ενέργειες δολιοφθοράς εναντίον κυβερνητικών εγκαταστάσεων», μετέδωσε το πρακτορείο Saba.

Οι ενέργειες αυτές έχουν στόχο «τη νομιμότητα που εκπροσωπεί η κυβέρνηση Χάντι», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ένας αραβικός συνασπισμός, στον οποίο κυριαρχούν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δρα στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015 εναντίον των ανταρτών Χούτι, στηρίζοντας την κυβέρνηση. Στρατιώτες από τις δύο χώρες είναι παρόντες στο Άντεν, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν επέμβει στις μάχες.

Εξάλλου τα Εμιράτα έχουν εκπαιδεύσει και στηρίζουν μια δύναμη με την επωνομασία Ζώνη Ασφαλείας στη νότια Υεμένη, η οποία στηρίζει το Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης