Μάχες διεξάγονται στο Άντεν της Υεμένης μεταξύ δυνάμεων πιστών στον καθαιρεθέντα πρόεδρο της χώρας, ο οποίος έχει καταφύγει εκεί και αντιπάλων του.

Το συγκρότημα της προεδρικής κατοικίας στη μεγάλη πόλη – λιμάνι φαίνεται να φλέγεται, καθώς αεροπλάνα άγνωστης προέλευσης φέρονται να το βομβάρδισαν, ενώ οι πιστές προς τον Αμπντ Ραμπούχ Μανσούρ Χάντι δυνάμεις φέρονται να άνοιξαν πυρ με αντιαεροπορικά πυρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι δυνάμεις πιστές στον κ. Χάντι κατέλαβαν «στρατόπεδο αντιπάλων του» στο Άντεν.

Η χώρα ταλαιπωρείται, πέραν της εξέγερσης των σιιτών του βορρά, από ένα αποσχιστικό κίνημα στον νότο, καθώς και από δύο ακραίες σουνιτικές οργανώσεις, την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και την Ανσάρ Αλ Σαρία, οι οποίες ελέγχουν μεγάλο μέρος του εδάφους της στα ανατολικά.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ο οποίος αναγνωρίζεται ακόμη ως επικεφαλής του κράτους από τη διεθνή κοινότητα, εξωθήθηκε σε παραίτηση τον Ιανουάριο, όταν οι σιίτες αντάρτες της φιλοϊρανικής οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ, οι λεγόμενοι Χούτι, ανέτρεψαν και επισήμως το κοσμικό, φιλοδυτικό του καθεστώς και ανέλαβαν την εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Χούτι ήλεγχαν την υεμενική πρωτεύουσα Σαναά από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τυπικά δεν είχαν προχωρήσει σε κατάληψη της εξουσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης