Τουλάχιστον 141 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο σε νέες μάχες που σημειώθηκαν στη νότια Υεμένη μεταξύ σιιτών ανταρτών και υποστηρικτών του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Την ίδια ώρα, ο Ερυθρός Σταυρός αδυνατεί να προωθήσει ανθρωπιστική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση στη χώρα συνεχώς επιδεινώνεται, καθώς τα νοσοκομεία, ελλείψει φαρμάκων, δεν μπορούν πλέον να περιθάλπουν τους εκατοντάδες τραυματίες. Ωστόσο, καμιά βοήθεια δεν φθάνει από το εξωτερικό. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανέφερε «επιμελητειακά προβλήματα» στην αποστολή της βοήθειάς της.

Η ΔΕΕΣ απομάκρυνε χθες από το αεροδρόμιο της Σαναά «11 μέλη του προσωπικού της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού Άχμεντ Ασίρι, προσθέτοντας ότι προγραμματίζεται και άλλη επιχείρηση μεταφοράς προσωπικού.

Περίπου 48 τόνοι φάρμακα και χειρουργικά εργαλεία περιμένουν το πράσινο φως για να σταλούν στην Υεμένη αεροπορικώς ή ατμοπλοϊκώς, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ που είναι επίσης έτοιμη να στείλει σκηνές, γεννήτριες και εξοπλισμό για την επισκευή των δικτύων υδροδότησης που έχουν υποστεί ζημιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στο Άντεν, όπου πολλές συνοικίες δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Ιορδανία, μέλος του συνασπισμού, ανακοίνωσε χθες ότι απομάκρυνε μέσω Σαουδικής Αραβίας 130 πολίτες της, ενώ η Γαλλία μετέφερε διά θαλάσσης, μέσω του λιμανιού του Μπάλχαφ, στην ανατολική χώρα, 63 ανθρώπους, εκ των οποίων 23 Γάλλοι, στο Τζιμπουτί.

Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν πολίτες τους, οι οποίοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη Υεμένη διά θαλάσσης, με πλοία άλλων χωρών.

Στο λιμάνι της Χοντέιντα, στα δυτικά, φρεγάτες του ινδικού και του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού μετέφεραν αντίστοιχα 450 και 100 ανθρώπους.

Τρία ινδικά αεροπλάνα και ένα ρωσικό προσγειώθηκαν χθες στη Σαναά σε μια επιχείρηση μεταφοράς πολιτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης