«Είμαστε κράτος μεταναστών» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ξεκινώντας την Παρασκευή από το Λας Βέγκας μια σειρά ομιλιών σε ολόκληρη τη χώρα για να υπερασπιστεί το διάταγμα του για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ και να απαντήσει έτσι στις επικρίσεις των Ρεπουμπλικάνων.

«Πολύ συχνά το μεταναστευτικό μας σύστημα μοιάζει να είναι θεμελιωδώς άδικο. Το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Σήμερα κάνουμε επιτέλους κάτι για να αλλάξει αυτό» δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Λας Βέγκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ιρλανδοί, Ιταλοί ή Γερμανοί διέσχισαν τον Ατλαντικό Ωκεανό, Ιάπωνες ή Κινέζοι διέσχισαν τον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού πέρασαν το Ρίο Γκράντε ή ύστερα από μια πτήση που δεν έχει σημασία από πού αναχώρησε στον κόσμο, γενιές μεταναστών έκαναν τη χώρα ετούτη αυτό που είναι» πρόσθεσε.

«Το Άγαλμα της Ελευθερίας δεν γυρνά την πλάτη του στον κόσμο» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπερασπιζόμενος τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ, μεταξύ αυτών την παροχή προσωρινής άδειας παραμονής στις ΗΠΑ για περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες.

Tο διάγγελμα Ομπάμα για το μεταναστευτικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικάνους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε και στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Μπένερ, ο οποίος τον κατηγόρησε πως με το διάταγμα της Πέμπτης υπονόμευσε σκοπίμως την πιθανότητα να υιοθετηθεί μια μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος την οποία θα εγκρίνουν και τα δύο κόμματα, ενώ δεσμεύτηκε να πολεμήσει κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου. 

Το καλοκαίρι του 2013 η Γερουσία, στην οποία είχαν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί, πέρασε μια συμβιβαστική νομοθεσία για το μεταναστευτικό, όμως το νομοσχέδιο «κόλλησε» στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Ομπάμα περίμενε να δει αν η Βουλή θα το θέσει σε ψηφοφορία, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά, γιατί το εμπόδισε ο Μπένερ.

«Είπα στον Τζον Μπένερ: “Θα πλύνω το αυτοκίνητό σου, θα πάω βόλτα τον σκύλο σου, ό,τι θες, απλώς θέσε το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία”» εξήγησε ο Ομπάμα. «Και δεν το έκανε» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στους κοινοβουλευτικούς που πιστεύουν ότι υπερέβη τις εξουσίες του με το διάταγμα αυτό, απάντησε: «Περάστε το νομοσχέδιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης