Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, σύμφωνα με έκτακτο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Interfax το οποίο επικαλείται πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Astrakhan.

Επίσης, το κρατικό ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Νovosti, επικαλούμενο τη δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Γεγκόροφ αναφέρει ότι οι Δυνάμεις Στρατηγικών Πυραύλων (SMF) εκτόξευσαν έναν πύραυλο RS-12M Topol από την περιοχή του Αστραχάν, κοντά στην Κασπία Θάλασσα, ο οποίος πέτυχε το στόχο του στο πεδίο δοκιμών του Καζακστάν.
 
Η εκτόξευση αυτή έρχεται σε μία περίοδο ολοένα αυξανόμενης έντασης στην περιοχή, με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κριμαία και την απειλή της Ρωσίας να στείλει στρατεύματα στη γειτονική Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενήμερη η Ουάσινγκτον για την εκτόξευση

Όπως ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες από τη Ρωσία ότι επρόκειτο να γίνει την Τρότη μια δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι η πρώτη ενημέρωση για τα σχέδια της Μόσχας είχε γίνει πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία. Η ενημέρωση της άλλης πλευράς για τις δοκιμές πυραύλων προβλέπεται από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Ο αξιωματούχος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τη σημασία που έχει η δοκιμή αυτή, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και των εντάσεων στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι απώθησε ένοπλους Ρώσους πεζοναύτες από τη Σεβαστούπολη

Παράλληλα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι απώθησαν, χωρίς να κάνουν χρήση όπλων, ένοπλους Ρώσους πεζοναύτες που είχαν επιχειρήσει να καταλάβουν ένα πολεμικό σκάφος αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

«Οι ένοπλοι προσέγγισαν με ένα ρυμουλκό το πλοίο Slavoutitch, έκαναν μια απόπειρα να ανέβουν στο πλοίο, να αιχμαλωτίσουν τους ναύτες και να κατασχέσουν τα όπλα τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας από το Κίεβο.

«Το πλοίο δέχτηκε επίθεση από ένστολους Ρώσους πεζοναύτες που έφτασαν με ένα ρωσικό σκάφος», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι ναυτικοί «ήρθαν στα χέρια και η επίθεση απωθήθηκε», συνέχισε.

Ρωσικά πλοία συνεχίζουν τον αποκλεισμό των ουκρανικών πλοίων στη Σεβαστούπολη, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν από άλλες πηγές.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης