Χωρίς κανένα σημάδι υπέρβασης του αδιεξόδου ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση «κορυφής» μεταξύ των κοινοβουλευτικών ηγεσιών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων υπό τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, πριν ξημερώσει η τρίτη ημέρα οικονομικής παράλυσης στην αμερικανική κυβέρνηση.

Στις διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται η σκιά της επικείμενης μεγαλύτερης μάχης για το όριο χρέους, ενώπιον της οποίας ο Λευκός Οίκος απορρίπτει προκαταβολικά ως ανύπαρκτη «έξοδο κινδύνου» τη μονομερή προεδρική δράση. Στην τελευταία συνάντηση (σ.σ.: που πραγματοποιήθηκε σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) οι ελάχιστες παραχωρήσεις που έγιναν από την κάθε πλευρά απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς, όμως, να αγγίζουν το πραγματικό μήλον της έριδος – που δεν είναι άλλο από τη μεταρρύθμιση στο σύστημα περίθαλψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμφωνώντας ότι… διαφωνούν αμετακίνητα, ο πρόεδρος της Γερουσίας (σ.σ.: που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί) Χάρι Ρέιντ και η επικεφαλής των μειοψηφούντων Δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόζι βγήκαν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (σ.σ.: που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι) Τζο Μπένερ και τον πρόεδρο των μειοψηφούντων στη Γερουσία Ρεπουμπλικάνων, Μιτς ΜακΚόνελ, χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ ανέφερε ότι η συζήτηση «ήταν εγκάρδια αλλά μη παραγωγική» και αυτή μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν η πιο ήπια δήλωση μετά την άκαρπη συνάντηση. Ο Μπένερ, από τη μεριά του, κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα για αδιαλλαξία, λέγοντας ότι «επανέλαβε απόψε πως δεν διαπραγματεύεται», ενώ ο Ρέιντ είπε ότι ο Ομπάμα μένει «δυνατός, δυνατός, δυνατός» στις θέσεις του.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μπένερ είπε ότι «το μόνο που ζητούμε είναι συζήτηση και δικαιοσύνη για τους Αμερικανούς υπό το Obamacare», ενώ ο Δημοκρατικός Ρέιντ τόνισε ότι «ξεκαθαρίσαμε ένα πράγμα στη συνάντηση, πως είμαστε ανυποχώρητοι στο Obamacare».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης