Κινήσεις υποστήριξης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ.

Τόσο ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών όσο και το ΔΝΤ μιλούν πλέον για δυνατότητα «βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του Ομπάμα χθες αργά, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τίμοθι Γκάϊτνερ τάχθηκε υπέρ ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τασσόμενη υπέρ της λύσης που έχει προτείνει το ΔΝΤ (το οποίο ελέγχεται κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ) και δηλώνοντας σαφή αντίθεση με την πολιτική της Γερμανίας που μιλά μόνο για «επιμήκυνση».

Η κυβέρνηση Μπάρακ Ομπάμα συμφωνεί με το ΔΝΤ πως χωρίς νέο «κούρεμα», δηλαδή διαγραφή χρέους «η Ελλάδα είναι καταδικασμένη και αυτό θα σημάνει μια μεγάλη αναταραχή στην περιοχή που μπορεί να αλλάξει τα γεωστρατηγικά δεδομένα».

Το ΔΝΤ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ικανοποίηση του ΔΝΤ για την συμφωνία των ελληνικών αρχών με τα μέλη της τρόικα, στην πλειοψηφία των θεμάτων που είχαν τεθεί προς συζήτηση, εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, εδώ στην Ουάσιγκτον.

Όπως ο ίδιος είπε «κατά πάσα πιθανότητα, σύντομα θα έχουμε και την οριστική συμφωνία για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα στο εγγύς μέλλον».

Ο κ. Ράις τόνισε ότι «πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από την τρόικα, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της επί των όρων αποπληρωμής του χρέους με στόχο την βιωσιμότητα του».

Όσον αφορά την απομείωση του χρέους γενικότερα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ ανέφερε ότι η στάση του διεθνούς οργανισμού είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθηθεί η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της και ότι όλοι αυτοί θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση. «Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων» τόνισε ο κ. Ράις, «μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη εάν εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει μια αξιοσημείωτη μείωση του χρέους. Νομίζω» πρόσθεσε ο κ. Ράις «ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος, το χρέος της χώρας να είναι βιώσιμο».

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης