Η τύχη και η μοίρα έπαιξαν άσχημο παιχνίδι στον Brendan Marocco.

Ο 26χρονος ήταν ο πρώτος Αμερικανός στρατιώτης που έχασε και τα τέσσερα άκρα του κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Ο σοβαρός τραυματισμός του συνέβη το 2009 ύστερα από βομβιστική επίθεση. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, πλέον μπορεί να βλέπει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον, αρπάζοντας κυριολεκτικά τη ζωή από τα μαλλιά μετά την επιτυχημένη επέμβαση για τη μεταμόσχευση άνω άκρων στην οποία υπεβλήθη (18 Δεκεμβρίου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο που υποβάλλεται σε μία πειραματική διπλή μεταμόσχευση χεριών.

Εκπρόσωπος της ιατρικής ομάδας του νοσοκομείου «Johns Hopkins» στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ που ανέλαβε την αποστολή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Brendan Marocco δέχτηκε και μυελό των οστών από τον δωρητή των χεριών προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες απόρριψης του μοσχεύματος και να μειωθεί η χρήση της απαραίτητης (σε τέτοιες περιπτώσεις) φαρμακευτικής αγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η μεταμόσχευση μυελού των οστών θα οδηγήσει στη μείωση των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, τα οποία εμφανίζουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε μεταμοσχεύσεις που δεν γίνονται για να παρατείνουν τη ζωή αλλά για να βελτιώσουν την ποιότητά της.

«Θα χρειαστεί περισσότερο από 12 μήνες προκειμένου να μάθουμε αν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλήρως τα νέα του άκρα. Η μέγιστη ταχύτητα για την “αναγέννηση” των νεύρων είναι περίπου μια ίντσα τον μήνα», τόνισε ο χειρούργος W. P. Andrew Lee, ο οποίος ηγήθηκε της χειρουργικής επέμβασης, διάρκειας 13 μηνών.

Η συγκεκριμένη εγχείρηση ήταν μόλις η έβδομη στις Η.Π.Α., που περιλαμβάνει τη μεταμόσχευση άνω άκρων, ενώ είναι η πρώτη κατά την οποία εφαρμόζεται η πρακτική της παράλληλης μεταμόσχευσης νωτιαίου μυελού. 

«Ταβάνι του ο… ουρανός»

Καθώς το πρόγραμμα φυσιοθεραπειών του Brendan Marocco βρίσκεται σε εξέλιξη, o κλινικός διευθυντής του τμήματος Μεταμόσχευσης Χεριών, Jamie Shores, ανέφερε ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος του.

«Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο με εκπληκτικά αποθέματα ελπίδας και με μεγάλο πείσμα. Είναι πεισματάρης με την καλή έννοια. Νομίζω πως το ταβάνι του είναι ο… ουρανός»

Ο 26χρονος Brendan ζούσε σε ειδικά διαμορφωμένο σπίτι στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, το οποίο όμως υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές μετά το πέρασμα της υπερκαταιγίδας «Sandy» (Οκτώβριος 2012).

Υπολογίζεται ότι περίπου 300 Αμερικανοί στρατιώτες επέστρεψαν ακρωτηριασμένοι από τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, με τις Ένοπλες Δυνάμεις των Η.Π.Α. να χρηματοδοτούν τις μεταμοσχεύσεις και τις παράλληλες έρευνες για τη βελτίωση των υφιστάμενων ιατρικών τεχνικών. Όπως μετέδωσε το Associated Press, η επιστήμη και η τεχνολογία δεν είναι τόσο εξελιγμένες όσον αφορά στις δυνατότητες που προσφέρουν τα τεχνητά χέρια σε σχέση με τα τεχνητά πόδια.

Από την πλευρά του, ο 26χρονος Brendan δήλωσε πανευτυχής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, προσθέτοντας ότι θα ήθελε πολύ κάποια στιγμή να μπορέσει να οδηγήσει και να κολυμπήσει. «Θέλω να πάρω το μέγιστο από τα χέρια μου και κάθε φορά που θα βάζω έναν στόχο, να τον πετυχαίνω και να λαμβάνω από αυτόν όσο το δυνατόν το απόλυτο που μπορώ», τόνισε. Στη διάρκεια της τοποθέτησής του δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι για όσο χρονικό διάστημα ήταν αναγκασμένος να χρησιμοποιεί τεχνητά άκρα, αισθανόταν πολύ άσχημα που δεν μπορούσε να έχει τα δικά του χέρια.


«Μιλάς με τα χέρια σου. Κάνεις τα πάντα με τα χέρια σου και όταν δεν τα έχεις, είσαι σαν χαμένος για λίγο», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:
Τσεχία: Απεβίωσε πρώην πυροσβέστης χωρίς… καρδιά, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, 05:19
Επιτυχής μεταμόσχευση προσώπου στις Η.Π.Α., Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012, 04:12

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης