Η γαλλική προεδρία της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP21) υπέβαλε το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στους αντιπροσώπους των 195 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη, έγινε γνωστό προ ολίγου.

Σύμφωνα με το BBC, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φάμπιους ανακοίνωσε πως εάν υιοθετηθεί το σχέδιο, θα γίνουν οι σχετικές ενέργειες προκειμένου η υπερθέρμανση του πλανήτη να διατηρηθεί σε επίπεδα «αρκετά χαμηλότερα των 2 °C».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία φιλόδοξη και ισορροπημένη συμφωνία» ανέφερε ο Φαμπιούς.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «δίκαιη, βιώσιμη, δυναμική, ισορροπημένη και νομικά δεσμευτική» και είπε ότι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δεσμευθεί να παράσχει ο Βορράς στον Νότο «θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο».

«Είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, συγκινημένος και με «σπασμένη» φωνή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Μανουέλ Πουλγκάρ-Βιδάλ, προκαλώντας ομοβροντία χειροκροτημάτων.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να μεταβεί αργότερα στο Μπουρζέ για να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο στους αντιπροσώπους των 195 χωρών που μετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ.

Οι 195 χώρες επιχειρούν να εκπονήσουν την πρώτη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή με στόχο να γίνει μία μαζική προσπάθεια περιορισμού εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται τώρα να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την προτεινόμενη συμφωνία.

Περισσότερα σε λίγο…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης