Στη σύλληψη ενός πρώην μέλους μιας παράνομης ισπανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης προχώρησαν οι Αρχές της Ισπανίας, εκτιμώντας ότι διαδίδει την προπαγάνδα του Ισλαμικού Χαλιφάτου και ότι σχεδίαζε επίθεση αυτοκτονίας.

Ο άνδρας είχε εκφράσει μέσω διαδικτύου την υποστήριξή του στις επιθέσεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου σε ευρωπαϊκές χώρες πέρυσι και ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ύποπτος, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για τη δολοφονία ενός Γάλλου σιδηροδρομικού στη νοτιοδυτική Γαλλία το 1984, του Ζαν-Πιερ Λεϊμπά, όταν ήταν μέλος των Αντιτρομοκρατικών Ομάδων Απελευθέρωσης (CAL). Ο Ζαν-Πιερ Λεϊμπά είχε σκοτωθεί κατά λάθος ενώ ήταν μαζί με τρεις Βάσκους, μια επίθεση που αποδόθηκε από τις Αρχές στις CAL.

Οι CAL ήταν παράνομα αποσπάσματα θανάτου που δημιουργήθηκαν από Ισπανούς αξιωματούχους τη δεκαετία του 1980 προκειμένου να διεξαγάγουν μυστικό πόλεμο κατά της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA.

Σκότωσαν 28 ανθρώπους από το 1983 έως το 1987. Όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξη της οργάνωσης, ο τότε υπουργός Εσωτερικών καταδικάστηκε για απαγωγές και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κρίθηκαν ένοχοι για δολοφονίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο άνδρας, ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Αφγανιστάν, στη Συρία και στην Παλαιστίνη, συνελήφθη από την επίλεκτη ισπανική μονάδα κατά της τρομοκρατίας στην πόλη Σεγκόβια, κοντά στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, ανέφερε το υπουργείο.

Η ισπανική αστυνομία έχει συλλάβει 173 φερόμενους ως ισλαμιστές μαχητές μετά την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας μία βαθμίδα κάτω από την ανώτατη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης