Ένας Γάλλος εργαζόμενος στο γενικό προξενείο της Γαλλίας στην Ιερουσαλήμ συνελήφθη με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε λαθρεμπόριο όπλων από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Ο Ρομέν Φρανκ, 23 ετών και οδηγός του γαλλικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ, κατηγορείται από το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύθηκε τα προνόμια που δίνονται στις διπλωματικές αποστολές προκειμένου να μεταφέρει περίπου 70 πιστόλια και δύο αυτόματα όπλα από τη Λωρίδα της Γάζας για λογαριασμό ενός παλαιστινιακού δικτύου διακινητών, επεσήμανε η Σιν Μπετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 23χρονος συνελήφθη πριν από αρκετές εβδομάδες στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε η Σιν Μπετ για ένα παλαιστινιακό δίκτυο που μετέφερε λαθραία στρατιωτικού τύπου όπλα από τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, στη Δυτική Όχθη.

Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ εξήγησε ότι ο ύποπτος είναι «μέλος του γενικού προξενειού στην Ιερουσαλήμ» και πρόσθεσε ότι η Γαλλία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν της την υπόθεση και συνεργάζεται με τις ισραηλινές αρχές.

Tο πέρασμα Ερέζ (στα σύνορα Ισραήλ- Γάζας)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο εργαζόμενος στο προξενείο περνούσε τα όπλα (…) τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας όχημα του γαλλικού προξενείου, το οποίο υποβαλλόταν σε λιγότερους ελέγχους στο πέρασμα Ερέζ (στα σύνορα Ισραήλ- Γάζας), όπως συνηθίζεται με τέτοιου τύπου οχήματα», ανακοίνωσε η Σιν Μπετ.

Η Λωρίδα της Γάζας που κυβερνάται από τη Χαμάς υπόκειται εδώ και δέκα χρόνια σε αυστηρό αποκλεισμό από τις ισραηλινές αρχές. Όμως συνήθως δεν ερευνάται το εσωτερικό των διπλωματικών οχημάτων που κινούνται από και προς τον θύλακα.

Ο Φρανκ φέρεται να λάμβανε τα όπλα από έναν Παλαιστίνιο εργαζόμενο στο Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο της Γάζας. Στη συνέχεια διερχόταν από το πέρασμα Ερέζ και έφτανε έως την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Εκεί έδινε τα όπλα σε ένα πρόσωπο το οποίο τα πουλούσε σε διακινητές, εξήγησε η Σιν Μπετ, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος είχε κάνει πέντε τέτοιες διαδρομές.Ο Φρανκ φέρεται να λάμβανε τα όπλα από έναν Παλαιστίνιο εργαζόμενο στο Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο της Γάζας. Στη συνέχεια διερχόταν από το πέρασμα Ερέζ και έφτανε έως την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Εκεί έδινε τα όπλα σε ένα πρόσωπο το οποίο τα πουλούσε σε διακινητές, εξήγησε η Σιν Μπετ, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος είχε κάνει πέντε τέτοιες διαδρομές.

Συνολικά εννέα άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ των οποίων και ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που εργαζόταν στον τομέα ασφάλειας του γαλλικού προξενείου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έξι από τους συλληφθέντες, ανάμεσά τους και ο Φρανκ, αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στην Μπιρ Σέβα, όπου θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Η Σιν Μπετ εξήγησε ότι το κίνητρο του Γάλλου ήταν οικονομικό. «Η έρευνα κατέδειξε ξεκάθαρα ότι ο εργαζόμενος του γαλλικού προξενείου έδρασε για τα χρήματα, μόνος του και κρυφά από τους ανωτέρους του».

Το όχημα του γαλλικού προξενείου

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / haaretz.com
Επιμέλεια: Κωνστανίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης