Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον αρχηγό της ριζοσπαστικής πτέρυγας του Ισλαμικού Κινήματος στο Ισραήλ, τον σεΐχη Ραέντ Σάλαχ, για «υποκίνηση στη βία κατά του Ισραήλ», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ. «Ο Ραέντ Σάλαχ συνελήφθη σήμερα το πρωί από την ισραηλινή αστυνομία ενώ κατευθυνόταν στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Ρόζενφελντ εξηγώντας ότι η σύλληψη αυτή έγινε ύστερα από δηλώσεις του σεΐχη στη διάρκεια ομιλίας του στο βόρειο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Ο σεΐχης που έχει συλληφθεί πάμπολλες φορές κατά το παρελθόν, αναμενόταν να δώσει συνέντευξη Τύπου μπροστά από το τέμενος Αλ-Άκσα στην Πλατεία των Τζαμιών, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύλληψη αυτή πραγματοποιείται ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται να γιορτάσει την εβραϊκή πρωτοχρονιά από το βράδυ της Τετάρτης. Δεκάδες χιλιάδες θρησκευόμενοι εβραίοι αναμένονται με αυτή την αφορμή μπροστά στο Τείχος των Δακρύων, τον πιο συμβολικό τόπο περισυλλογής του Ιουδαϊσμού, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της Πλατείας των Τζαμιών.

Εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κινήματος στο Ισραήλ επιβεβαίωσε τη σύλληψη λέγοντας ότι πρόκειται για «μάταιη απόπειρα του Ισραήλ να εμποδίσει την πρόσβαση σε όσους αγαπούν το τέμενος Αλ-Άκσα προκειμένου να την έχει μόνο για τους εβραίους ώστε να αναγείρουν εκεί τον ναό τους».

Το Ισλαμικό Κίνημα είναι μια νόμιμη εξωκοινοβουλευτική οργάνωση στο Ισραήλ που τελεί όμως υπό αυστηρή παρακολούθηση. Οι αρχές τρέφουν υποψίες ότι η οργάνωση αυτή είναι σε επαφή με το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, υπό τον έλεγχο του οποίου τελεί η Λωρίδα της Γάζας και με άλλες ισλαμικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κοινότητα των Αράβων πολιτών του Ισραήλ την οποία συγκροτούν οι απόγονοι των 160.000 Παλαιστινίων που έμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948, αριθμεί τουλάχιστον 1,3 εκατομμύριο μέλη, δηλαδή σχεδόν το 20% του συνολικού πληθυσμού του Ισραήλ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η αραβική κοινότητα υφίσταται διακρίσεις κυρίως στην εργασία και τη στέγη εντός των εβραϊκών περιοχών.


Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης