Έντονες είναι οι πολιτικές διεργασίες στην Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Enrico Letta, καθυστερεί την ψήφιση μέτρων λιτότητας -τα οποία έχει προγραμματίσει να εφαρμόσει για να μην ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ μέσα στο 2013 το δημόσιο έλλειμμα- εν αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης και της απόφασης για την αποπομπή ή μη του Silvio Berlusconi από τη Γερουσία.

Σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, τα πάντα θα κριθούν από το αν η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο μετά την έκθεση των κύριων στόχων του κυβερνητικού προγράμματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ενώπιον των μελών της Γερουσίας. Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να μην αναβληθεί η προγραμματισμένη αύξηση του Φ.Π.Α. από 21% σε 22%, ενώ δεν άναψε το «πράσινο φως» για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης του ταμείου ανεργίας.

Παρόλο που πολιτικοί αναλυτές συνδέουν άμεσα το μέλλον της κυβέρνησης, με την απόφαση για αποπομπή από τη Γερουσία του πρώην πρωθυπουργού «Silvio Berlusconi» -ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για φορολογική απάτη- ο Enrico Letta ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά πως οι δικαστικές υποθέσεις του «Καβαλιέρε» δεν τον επηρεάζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος έχει αναφέρει πως στόχος του είναι να εξασφαλίσει «πλήρη στήριξη», έτσι ώστε το κυβερνητικό έργο να συνεχιστεί χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Από την πλευρά πάντως του κόμματος «Forza Italia», αναφέρεται πως «η κυβερνητική κρίση αποτελεί επιδίωξη των Δημοκρατικών, καθώς με τις κινήσεις τους δεν αφήνουν καμία δίοδο ρεαλιστικής πολιτικής επικοινωνίας».

Τα πολιτικά παιχνίδια συνεχίζονται στην Ιταλία, με την απόφαση της Γερουσίας για το αν τελικά θα αποπεμφθεί από το αξίωμά του ο «Καβαλιέρε» να λαμβάνεται στις αρχές Οκτωβρίου και τους βουλευτές και γερουσιαστές του «Forza Italia» να απαντούν με μαζική παραίτηση στην περίπτωση που η απάντηση είναι… Si!

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης