Στο ιταλικό προεδρικό μέγαρο θα βρεθούν σήμερα το μεσημέρι οι δύο επιτροπές που συστάθηκαν υπό τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της αναζήτησης προτάσεων, στη βάση των οποίων τα κόμματα θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση – τα, οποία ωστόσο, δεν έχουν υποδεχθεί με μεγάλη θέρμη την κίνηση.

Η ιταλική προεδρία επιμένει ότι το έργο των αποκαλούμενων «δέκα σοφών» – σε πείσμα των επικρίσεων που δέχθηκε – είναι απολύτως άτυπο, αναγνωριστικό και με χρονικά όρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Βαλέριο Ονίντα, μία από τις προσωπικότητες που συμμετέχουν στις επιτροπές, είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να είναι πολύ αισιόδοξος» για την έκβαση της δύσκολης – όπως τη χαρακτήρισε – προσπάθειας. Η πρώτη επιτροπή, επιτετραμμένη να βρει προτάσεις στις οποίες θα μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα για θεσμικές αλλαγές, έφθασε στο προεδρικό μέγαρο στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας). Μία ώρα αργότερα αναμένεται και η δεύτερη επιτροπή, αντικείμενο της οποίας είναι η οικονομία.

Με ανακοίνωσή της, η ιταλική προεδρία τόνισε ως «προφανές» ότι το έργο των επιτροπών «είναι απολύτως άτυπο και εντελώς αναγνωριστικό». Το PD του Μπερσάνι, που κυριαρχεί στη Βουλή αλλά όχι στην κατακερματισμένη Γερουσία, περιορίστηκε – διά του βουλευτή του, Ντάριο Φραντσεσκίνι – στο ότι η σύσταση των επιτροπών είναι πρωτοβουλία του Ναπολιτάνο και μόνο.

Το «μπερλουσκονικό» PdL, από την πλευρά του, έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει είτε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού είτε άμεση προσφυγή στις κάλπες. Από τη μεριά του «M5S», ο Μπέπε Γκρίλο είπε πως τον ρόλο πρέπει να τον έχει το Κοινοβούλιο, το οποίο και «δεν χρειάζεται νοσοκόμες». Ο Ονίντα τού απάντησε σχετικά ότι «σε αυτό το Κοινοβούλιο κάποιοι χρειάζονται μάλλον νταντάδες παρά νοσοκόμες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης