Το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της «βάφτισε» χθες Τρίτη 6 Αυγούστου η Ιαπωνία, μήκους 250 μέτρων, βάρους 19.500 τόννων και κόστους… 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είναι ικανό να μεταφέρει 14 βαρέα ελικόπτερα.

Το νέο καμάρι των Ιαπωνέζων με το όνομα Izumo, έχει ως αποστολή την εξολόθρευση εχθρικών ελικοπτέρων, ωστόσο, λόγω της επίπεδης πλατφόρμας του, οπτικά μοιάζει με κανονικό αεροπλανοφόρο, αν και το Υπουργείο Άμυνας της χώρας διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως τέτοιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ναυπήγηση του Izumo σε ναύσταθμο της Yokohama, έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης στρατιωτικής έντασης μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας για τα αμφισβητούμενα νησιά τα οποία βρίσκονται ανατολικά της δεύτερης.

«Το Ιzumo είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε διάφορα απρόβλεπτα επεισόδια στα ύδατα κοντά στην Ιαπωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά το πρακτορείο NHS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της Global Times, μόλις χθες η Κίνα «προειδοποίησ»ε την Ιαπωνία για τυχόν κινήσεις της στρατιωτικής επέκτασης, κάτι το οποίο σίγουρα συνδέεται με την κατασκεύ του Izumo.

Μας ανησυχεί η συνεχώς αυξανόμενη επεκτατική πολιτική της Ιαπωνίας και του στρατιωτικού τους εξοπλισμού και η διεθνής κοινότητα οφείλει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την την τάση λέει το Κινεζικό Υπουργείο Άμυνας, στην ίδια έκθεση. «Η Ιαπωνία οφείλει να διδαχτεί από την ιστορία της και να προσανατολίζει την πολιτική της προς την άμυνα και την ανάπτυξη της ειρήνης», συμπληρώνει ο Κινέζος Υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της ημερομηνίας για την τελετή καθέλκυσης του Izumo, έχει τον δικό της εξαιρετικά ισχυρό συμβολισμό, καθώς συνέπεσε με την 68η επέτειο της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα από την οποία έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια στιγμή, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι όταν στις 6 Αυγούστου του 1945 ένα αμερικανικό B-29 άφηνε την ατομική βόμβα που θα έγραφε την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης