Τα 40 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα θυμάται την 11η Σεπτεμβρίου η Χιλή, με αντιχουντικές πορείες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς εκείνη τη μέρα του Σεπτέμβρη του 1973, δολοφονείται ο Σαλβαντόρ Αλιέντε και εγκαθιδρύεται στην εξουσία με τη συνδρομή των ΗΠΑ για 17 ολόκληρα χρόνια ο Αουγκούστο Πινοσέτ.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της 17χρονης δικτατορίας – όπου ο επίσημος αριθμός νεκρών και εξαφανισθέντων ανέρχεται σε 3.065 και τα θύματα συνολικά ξεπερνούν τις 40.000 – ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις μεθόδους βασανιστηρίων φέρνει στο φως μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του χουντικού καθεστώτος είχαν ανακαλύψει το τέλειο μέσο βασανισμού των κρατουμένων ώστε να τους αποσπούν κάθε ομολογία και πληροφορία που χρειαζόταν. Η μουσική του Ισπανού τραγουδιστή Χούλιο Ιγκλέσιας, αλλά και η μουσική από την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Κουρδιστό Πορτοκάλι» ή το τραγούδι του Τζορτζ Χάρισον «My Sweet Lord» αναπαράγονταν συνεχώς στη διαπασών για ολόκληρες ημέρες «για να προκαλέσουν ψυχικές και σωματικές βλάβες στους κρατούμενους, ώστε να “σπάσουν” ψυχολογικά» δήλωσε η Κάτια Τσόρνικ, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Υπάρχουν ωστόσο και οι περιπτώσεις εκείνες των τραγουδιών που χρησιμοποιούνταν αντίστροφα, για την ανόρθωση του ηθικού των φυλακισμένων. Έτσι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες παλαιών πολιτικών κρατουμένων του καθεστώτος Πινοσέτ, οι βασανισθέντες άκουγαν κρυφά μουσική σε ένα μικρό κασετοφωνάκι, και συγκεκριμένα τη μπαλάντα «Without You» του Χάρι Νίλσον και το τραγούδι «Morning Has Broken» του ελληνοκύπριου μουσικού Κατ Στίβενς (που πλέον ονομάζεται Γιουσούφ Ισλάμ).

«Η μουσική ένωνε τους φυλακισμένους γιατί ήταν ένας τρόπος να αντέξουν τα βασανιστήρια», ανέφερε η δρ. Τσόρνικ, καταλήγοντας πως «η μουσική τους επέτρεπε να έχουν ταυτότητα. Πολλοί κρατούμενοι επισήμως δεν υπήρχαν καθώς εξαφανίζονταν χωρίς να αφήσουν πίσω τους κάποιο ίχνος και η μουσική ήταν ένας τρόπος να θυμούνται ποιοι ήταν και ποιες ήταν οι πεποιθήσεις τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Διαβάστε επίσης Χιλή: Πορεία για τα θύματα της δικτατορίας Πινοσέτ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013, 01:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης