Μαζική ήταν την Κυριακή η συμμετοχή απλών πολιτών και ακτιβιστών στην πρωτεύουσα της Χιλής για τα 40 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα, που είχε ως αποτέλεσμα τη βίαιη απομάκρυνση από την εξουσία του εκλεγμένου προέδρου, Salvador Allende και την άνοδο του Augusto Pinochet.

Κρατώντας φωτογραφίες νεκρών συγγενών τους, αρκετοί από τους περίπου 60.000 διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να ενισχύσει τη νομοθεσία για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των χιλιάδων αγνοουμένων εκείνης της περιόδου. Όπως μετέδωσε το euronews, σκοπός της πορείας ήταν να παραμείνει «ζωντανή» μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες στην ιστορία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες άνθρωποι έπεσαν θύματα απαγωγής, εκτελέστηκαν ή ξεψύχησαν στη διάρκεια φρικτών βασανιστηρίων, ενώ πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν αγνοούμενοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάνω από 3.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 38.000 βασανίστηκαν.

«Έχουν περάσει 40 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα και όμως το ζήτημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραμένει στο προσκήνιο. Εδώ και 40 χρόνια συνεχίζουμε την αναζήτηση για εκείνους που συνελήφθησαν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν ή εκτελέστηκαν χωρίς δίκη. Γιατί δεν μας λένε την αλήθεια; Γιατί δεν λύνουν τη σιωπή τους;», τόνισε σε δηλώσεις της η Alicia Lira, πρόεδρος των «Οικογενειών Εκτελεσθέντων Πολιτικών».

Οδοφράγματα, δακρυγόνα και… ξύλο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «telegraph», λίγο μετά την ολοκλήρωση της πορείας ομάδα κουκουλοφόρων έστησε οδοφράγματα και άρχισε να επιτίθεται κατά αστυνομικών.

Ορισμένοι εξ αυτών πυρπόλησαν σημαίες των Η.Π.Α. και άρχισαν να χειρονομούν και να βρίζουν τα μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά στις πέτρες, τα μπουκάλια και τις βόμβες μολότοφ των διαδηλωτών, χρησιμοποιώντας παράλληλα και αντλίες με νερό υπό πίεση.

Ο Augusto Pinochet άφησε την τελευταία του πνοή το 2006, χωρίς ποτέ να οδηγηθεί ενώπιον δικαστών. Παρέμεινε στην εξουσία για 17 ολόκληρα χρόνια. Το στρατιωτικό πραξικόπημα έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 με την υποστήριξη των Η.Π.Α..

Διαβάστε επίσης:
Συγγνώμη ζήτησε η Εθνική Ένωση Δικαστών της Χιλής, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013, 15:42
Άνοιξε ο φάκελος «Πινοσέτ», Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013, 22:22
 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης