Μία εβδομάδα πριν την 40η επέτειο του πραξικοπήματος του στρατηγού Πινοσέτ, η Εθνική Ένωση Δικαστών της Χιλής, με ανακοίνωσή της, ζήτησε συγγνώμη από τα χιλιάδες θύματα και την χιλιανή κοινωνία, για την συμπεριφορά των μελών της.

«Έχει έρθει η ώρα να ζητήσουμε τη συγχώρεση των θυμάτων και της χιλιανής κοινωνίας», τονίζει ο φορέας που εκπροσωπεί τους Δικαστές και συνεχίζει, «τα μέλη μας και ιδίως το Ανώτατο Δικαστήριο, απέτυχαν στο καθήκον τους να προστατεύσουν τα θύματα της κατάχρησης της εξουσίας του κράτους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση των Δικαστών αναγνώρισε ότι η δικαστική εξουσία της Χιλής θα μπορούσε και έπρεπε, να κάνει πολλά περισσότερα για την προστασία των δικαιωμάτων των διωκόμενων από το καθεστώς, δυστυχώς όμως αγνόησε τα δεινά των θυμάτων που είχαν ζητήσει την παρέμβασή της.

Οι Δικαστές αναφέρονται προφανώς και στις 5.000 απορρίψεις αιτημάτων πολιτών ακόμα και για υποθέσεις αγνοούμενων συγγενών τους, οι οποίοι είτε είχαν απαχθεί είτε δολοφονηθεί από το καθεστώς Πινοσέτ. Σύμφωνα με τους επικριτές, οι τότε Δικαστές έφεραν ως δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν σχετικές πληροφορίες για τις τύχες τους.

Η σημερινή πάντως κεντροδεξιά κυβέρνησης της Χιλής, έχει δηλώσει ότι η χώρα θα αναγνωρίσει και επίσημα την επέτειο του πραξικοπήματος. Ενδεικτική του κλίματος και η δήλωση, προ μηνός περίπου, του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος δήλωσε ότι το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973, ήταν «ένα ιστορικό γεγονός» και η 40η επέτειός του θα πρέπει να προβληματίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση των Δικαστών ήρθε λίγο μετά την δημόσια συγγνώμη για τις πράξεις του κόμματός της, από την συντηρητική γερουσιαστή και πρώην πρόεδρο της Ανεξάρτητης Ένωσης Δημοκρατικών.

Επιμέλεια: Αντώνης Κουμιώτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης