Μήνυμα καταδίκης της τρομοκρατίας, της βίας και του εξτρεμισμού έστειλαν περισσότεροι από 30.000 μουσουλμάνοι από 90 χώρες που συμμετείχαν στο 50ο συνέδριο της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντίγια στην Αγγλία. Στον απόηχο των πρόσφατων τρομοκρατικών ενεργειών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και της κλιμάκωσης του θρησκευτικού εξτρεμισμού, τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντίγια έδωσαν το «παρών» στο μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο (Τζάλσα Σαλάνα) ισλαμιστών στην Αγγλία, προκειμένου να διαμηνύσουν την πεποίθησή τους για παγκόσμια ειρήνη και ισότητα μεταξύ των λαών και των εθνών.

«Καταδικάζω συνεχώς τις επιθέσεις του ISIS. Δεν είναι αυτές οι διδαχές του Ισλάμ. Είναι ενάντια στις διδαχές του Ισλάμ. Το Ισλάμ δεν επιτρέπει τέτοιου είδους κτηνωδίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντίγια, χαλίφης Χαζράτ Μίρζα Μασρούρ Αχμάντ και σημείωσε: «Το Ισλάμ λέει ότι αν οι εχθροί σου δεν κινηθούν εναντίον σου ώστε να καταστρέψουν τη θρησκεία σου, τότε δεν πρέπει να τους πειράξεις. Και αν σε καιρούς πολέμου χρειαστεί να ανταποδώσεις, δεν πρέπει να βλάψεις εκκλησία, παιδί, γυναίκα, αλλά και να κάψεις δέντρο. Εάν αυτά πραγματοποιούνται είναι ενάντια στις διδαχές του Ισλάμ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συνέδριο (Τζάλσα) της μουσλμανικής κοινότητας στην Αγγλία, που πραγματοποιείται από το 2008 μόνιμα σε ιδιόκτητη έκταση γης στο Χαμσάιρ, στην περιοχή του ‘Αλτον, όπου στήνονται πρόχειρες κατασκευές (σκηνές), ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με την έπαρση της σημαίας της κοινότητας Αχμαντίγια, που κυμάτιζε ανάμεσα σε όλες τις σημαίες των κρατών του κόσμου και τον σχηματισμό μιας ανθρώπινης αλυσίδας, για να σταλεί μήνυμα ενότητας. Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του χαλίφη Αχμάντ, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου, ο χαλίφης εξέφρασε την πλήρη καταδίκη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις από το ISIS που πραγματοποιούνται, όπως είπε, στο όνομα του Ισλάμ, και επισήμανε ότι το Ισλάμ απορρίπτει τη βία σε οποιαδήποτε μορφή και για οποιοδήποτε λόγο. Ακόμα αναφέρθηκε στη σημασία συμμετοχής στην Τζάλσα και στην ιστορία και τη δράση της κοινότητας, και έδωσε συμβουλές για τη σωστή άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων. Επίσης, ευχαρίστησε τη Βρετανία για την ελευθερία που δίνει στα μέλη της κοινότητάς του να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και κάλεσε τους πιστούς να σέβονται τους νόμους της χώρας στην οποία διαμένουν και να εργάζονται για την ειρήνη σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής τους ζωής.

Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε την ανάγκη όχι μόνο πλήρους ανάγνωσης όλου του κειμένου του Κορανίου, αλλά και ορθής κατανόησής του. «Το μόνο πράγμα που πετυχαίνουν οι τρομοκράτες είναι να παραβιάζουν πλήρως τις διδασκαλίες του Κορανίου και του προφήτη Μωάμεθ. Να καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν υπηρετούν το Ισλάμ, αλλά μάλλον έχουν εφεύρει τη δική τους γεμάτη μίσος θρησκεία», επανέλαβε κατά τη διάρκεια της Τζάλσα ο επικεφαλής των Αχμαντίγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν προσευχές με αναφορές από το Κοράνι και διδαχές για την αποσαφήνιση και την ορθή τήρηση και άσκησή του, καθώς και ομιλίες από διακεκριμένους καλεσμένους.

Οι εργασίες της 50ής Τζάλσα ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή (14/8), με την καταληκτήρια ομιλία του χαλίφη, ο οποίος κάλεσε τους επικριτές του Ισλάμ να κρίνουν όχι με βάση τις «μισητές πράξεις μιας μειοψηφίας εξτρεμιστών», αλλά με επίκεντρο τη διδασκαλία του Κορανίου. Τα φώτα έπεσαν με την τελετή Πίστης στον χαλίφη. Σημειώνεται, τέλος, ο σημαντικός ρόλος των πλέον των 5.000 εθελοντών-μελών της κοινότητας, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την άρτια διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αγγλία από το 1964. Είχαν αναλάβει μεταξύ άλλων το στήσιμο των σκηνών στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, την προετοιμασία και το σερβίρισμα του φαγητού για τα περισσότερα από 30.000 μέλη της κοινότητας, την τήρηση αυστηρών μέτρων ασφάλειας και τη μεταφορά των επισήμων και των καλεσμένων.

Από τη χώρα μας συμμετείχε στο συνέδριο ο ιμάμης της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντίγια στην Ελλάδα, ‘Αττα.

Η μουσουλμανική κοινότητα Αχμαντίγια ιδρύθηκε στην Ινδία το 1889 από τον Χάντρατ Μίρζα Γκουλάμ Άχμαντ, με σύνθημα «Αγάπη για όλους, μίσος για κανέναν» και με βασικό σκοπό «την προώθηση της ειρήνης στον κόσμο και της ισότητας μεταξύ των κρατών και των εθνών». Είναι μια νέα μουσουλμανική θρησκευτική κοινότητα, της οποίας ο ιδρυτής ισχυρίστηκε ότι είναι ο υπεσχημένος μεσσίας που αναμενόταν σε όλον τον κόσμο σε διαφορετικές θρησκείες. Σήμερα, ο επικεφαλής της κοινότητας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αριθμεί περί τα 10 με 20 εκατ. παγκοσμίως, είναι ο πέμπτος διάδοχος του υπεσχημένου μεσσία, χαλίφης Χαζράτ Μίρζα Μασρούρ Αχμάντ. Οι Αχμαντίγια διδάσκουν ότι το Ισλάμ είναι θρησκεία της ειρήνης και διατυπώνουν την πεποίθηση πως η ανεκτικότητα και ο σεβασμός είναι τα θεμέλια μιας ειρηνικής κοινωνίας. Ο σκοπός αυτών των ετήσιων συνάξεων (Τζάλσα) είναι να ενισχυθεί η θρησκευτική πίστη και το θρησκευτικό συναίσθημα, να γίνει αποτίμηση του έργου της προηγούμενης χρονιάς, να ενισχυθούν οι θρησκευτικές γνώσεις των μουσουλμάνων Αχμαντί, αλλά και να αναβιώσουν φιλίες, που οι περισσότερες ανάγονται στην παιδική ηλικία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης