Τα αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα συμφώνησαν σήμερα στον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης ώστε να αποφευχθεί η διεξαγωγή νέων εκλογών που θα μπορούσε να τους στερήσει την πλειοψηφία που εξασφάλισαν στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, έγινε γνωστό από πηγές της απερχόμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας δήλωσε ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία ώστε να αποφευχθούν οι νέες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μας δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του δημάρχου της Χιρόνα Κάρλες Πουιγκντεμόντ.
Οι πολιτικές παρατάξεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το “Junts pel Si” (Μαζί για το Ναι) και η CUP έφθασαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την αποφυγή της διεξαγωγής νέων εκλογών.

Η Καταλονία βρέθηκε σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου εξαιτίας διαφωνιών μεταξύ των αυτονομιστικών παρατάξεων που εξασφάλισαν πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. Οι κύριες διαφωνίες αφορούσαν την υποψηφιότητα του Αρτούρ Μας για την προεδρία.
Εάν δεν υπήρχε συμφωνία για νέο υποψήφιο μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, νέες εκλογές θα προκηρύσσονταν αυτομάτως.

“Υπάρχει συμφωνία. Θα έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση”, ανακοίνωσε στο Twitter ο Ζόρντι Σάντσες, πρόεδρος της Εθνικής Καταλανικής Ένωσης, η οποία τις τελευταίες ημέρες είχε αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυτονομιστική πλειοψηφία -δεξιά, αριστερά και άκρα αριστερά- έχει δεσμευθεί για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία το αργότερο το 2017. Στις 9 Νοεμβρίου, οι αυτονομιστές καταλανοί βουλευτές υιοθέτησαν απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας ανεξαρτησίας, η οποία ακυρώθηκε από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης