Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον δεκαπέντε τραυματίστηκαν χθες το απόγευμα σε δύο επιθέσεις στην πόλη Μομπάσα της Κένυας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Η μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε σε ένα γνωστό ξενοδοχείο, το Reef, που βρίσκεται πάνω σε μια παραλία στη συνοικία Νιάλι, και η δεύτερη σε έναν σταθμό λεωφορείων στη συνοικία Μουέμπε Ταγιάρι, κοντά στο κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κενυατικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 15 τραυματίστηκαν στο σταθμό λεωφορείων όταν άγνωστος πέταξε μια χειροβομβίδα σε ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες που είχε έλθει από το Ναϊρόμπι. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη μέσα ή κοντά στο ξενοδοχείο Ριφ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Η διεύθυνση του ξενοδοχείου επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τις δύο επιθέσεις μέχρι στιγμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Μομπάσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κένυας, η οποία βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό, βρίσκεται ένα από τα λιμάνια που αποτελεί σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο Αφρικής-Ασίας. Η πόλη προσελκύει πολλούς δυτικούς τουρίστες, λόγω των ιδιαίτερα δημοφιλών ακτών της και του εύκρατου κλίματος.

Όμως η πόλη, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι, συγκλονίζεται τους τελευταίους μήνες από ένα κύμα βίας με θρησκευτικό χαρακτήρα και επιθέσεις.
Η κυβέρνηση της χώρας έχει εξαπολύσει μια μεγάλη και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, επιχείρηση εναντίον ισλαμιστών που κατηγορεί ότι συνδέονται με την οργάνωση αλ Σεμπάαμπ της Σομαλίας, που πρόσκειται στο δίκτυο της αλ Κάιντα.

Η Κένυα, όπου ζει μια μεγάλη κοινότητα Σομαλών, έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις από την αλ Σεμπάαμπ αφότου ενεπλάκη στρατιωτικά εναντίον της στο έδαφος της Σομαλίας το 2011, συνεισφέροντας στρατεύματα σε μια δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, και υποστηρίζοντας την εύθραυστη κυβέρνηση στο Μογκαντίσου.

Η κενυατική αστυνομία όμως επικρίνεται έντονα διότι προβαίνει σε συλλήψεις αδιακρίτως, ενώ στελέχη της κατηγορούνται ότι διαπράττουν εξωδικαστικές δολοφονίες μελών της σομαλικής κοινότητας στη Μομπάσα, όπως και στο Ναϊρόμπι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης