Η 20χρονη Λι Ξουέ έχει πάθος για μάθηση, αλλά δεν έχει περάσει ούτε μία ημέρα στο σχολείο. Ο μόνος τρόπος για να διδαχθεί όσα ήθελε ήταν χρησιμοποιώντας την κάρτα της αδελφής της για τη δανειστική βιβλιοθήκη. Όταν ήταν άρρωστη, έπαιρνε φάρμακα στο όνομα της μητέρας της. Δεν γινόταν αλλιώς. Για το κράτος της Κίνας, η Λι Ξουέ δεν υπάρχει. Ο λόγος; Είναι το δεύτερο παιδί της οικογένειας.

«Με ρωτούσε συνεχώς γιατί δεν μπορεί να πάει στο σχολείο, όπως τα άλλα παιδιά. Δεν ήξερα τι να της πω, πέρα από το να επαναλαμβάνω ότι είναι το δεύτερο παιδί» λέει η μητέρα της, η Μπάι Ξιουλίνγκ, μιλώντας στο CNN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γυναίκα είχε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη το 1993. Παρά το ρίσκο, αποφάσισε να γεννήσει αυτό το παιδί. Μικρή είχε πάθει πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το πόδι της. Ως εκ τούτου ήθελε ακόμη ένα παιδί για να τη φροντίσει στα γεράματα. Όμως, οι νόμοι για τις αστικές περιοχές της Κίνας επιβάλλουν στις οικογένειες να αποκτούν μόνο ένα παιδί, κάτι που μπορούν να παραβιάσουν όσοι αντέχουν να πληρώσουν το πρόστιμο των 820 δολαρίων.

Η οικογένεια της Λι δεν είχε αυτήν την πολυτέλεια… Έτσι, το κορίτσι δεν πήρε πιστοποιητικό γέννησης και κατά συνέπεια είναι «ανύπαρκτη» για το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης. Η πολιτική του ενός παιδιού θεωρείται από κάποιους ο ιδανικός τρόπος για να επιβραδυνθεί η αύξηση του πληθυσμού της Κίνας, αλλά την ίδια ώρα προκαλεί παγκόσμια κατακραυγή, διότι οδηγεί σε αναγκαστικές αμβλώσεις.

Τον Αύγουστο το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» μετέδωσε πως η χώρα αρχίζει να χαλαρώνει τη στάση της στο θέμα. Πλέον επιτρέπεται στα ζευγάρια όπου ο ένας από τους δύο είναι μοναχοπαίδι να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περάσει στην πολιτική των δύο παιδιών για όλες τις οικογένειες από το 2015, έπειτα από τρεις δεκαετίες εφαρμογής του ισχύοντος μέτρου, συζήτηση που ξεκίνησε αυτές τις ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια, ακόμη κι αν περάσει αυτή η ρύθμιση, δεν θα αλλάξει κάτι στη ζωή της Λι Ξουέ και των άλλων παιδιών που βρίσκονται στην ίδια δεινή θέση. Οι γονείς της εδώ και χρόνια προσπαθούν να της εκδώσουν πιστοποιητικό γέννησης. Η υπόθεσή της έφθασε στα δικαστήρια, ενώ εκείνη έχει αρχίσει καμπάνια στο Weibo (σ.σ.: μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντίστοιχο του Twitter) για να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο ζήτημα.

Όπως λέει, όνειρό της είναι να γίνει δικηγόρος, αλλά παραμένει ρεαλίστρια. «Πρώτα πρέπει να λύσω το πρόβλημά μου. Να γίνω το νόμιμο δεύτερο παιδί» δηλώνει με νόημα κλείνοντας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης