Η κυβέρνηση της Σερβίας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες Ασφαλείας, απαγόρευσαν την προγραμματισμένη για σήμερα, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, παρέλαση ομοφυλοφίλων στο Βελιγράδι.

«Η Αστυνομία αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις», εξήγησε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της βαλκανικής χώρας, Ivica Dacic.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές οργανώσεις και εθνικιστικές παρατάξεις είχαν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διαμαρτυρηθούν τόσο κοντά στο σημείο της συνάντησης των ομοφυλοφίλων όσο και κατά μήκος της διαδρομής απ’ όπου θα περνούσε η παρέλαση.

«Αυτά είναι άσχημα νέα για τη Σερβία , η οποία δείχνει πως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά σε αυτή τη χώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ένας από τους διοργανωτές της παρέλασης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, λίγες εκατοντάδες υπερεθνικιστές αντίθετοι προς τη διεξαγωγή του «Gay Pride» πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, χαιρετίζοντας την ακύρωση της παρέλασης. Το βράδυ ωστόσο, αρκετές εκατοντάδες ακτιβιστές της ομάδας «Ουράνιο τόξο» μετέβησαν στην έδρα της κυβέρνησης, για να διαμαρτυρηθούν για την ακύρωση της παρέλασης. Το 2010, σε μια ανάλογη εκδήλωση είχαν προκληθεί βίαια επεισόδια από εξτρεμιστές με 150 τραυματίες και ζημιές ενός εκατομμυρίου ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης