Το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν επικύρωσε τη διακρατική συμφωνία Γερμανίας – Ελβετίας για την αναδρομική φορολόγηση των γερμανικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες, καθώς – σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg – κρίθηκε πως είναι ευνοϊκή για όσους φοροδιαφεύγουν.

Η συμφωνία υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2011 και η εφαρμογή της είχε δρομολογηθεί για τον Ιανουάριο του 2013. Το Βερολίνο προσδοκούσε από αυτή υψηλά έσοδα, καθώς υπολόγιζε στην αναδρομική φορολόγηση εκτιμώμενων περιουσιακών στοιχείων 125 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντιρρήσεις, όμως, των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων δεν επιτρέπουν να ενεργοποιηθεί η συμφωνία, αφού θεωρούν ότι οι Γερμανοί πελάτες των ελβετικών τραπεζών απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση με την αμνηστία που προβλέπεται από τη σύμβαση, εφόσον η καταβολή των φόρων θα γίνεται ανώνυμα μέσω των ελβετικών τραπεζών.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες με βάση τα αντίστοιχα κείμενα που έχουν υπογράψει άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με γνώμονα την προστασία του εθνικού συμφέροντος.

Παρότι προέκυψε εμπλοκή με τη Γερμανία, σημειώνεται πως η Αυστρία και η Βρετανία έχουν ήδη επικυρώσει τις συνθήκες με την Ελβετία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης