Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το 2015 τα εμβάσματα μεταναστών προς τις οικογένειες ή τους οικείους τους που παραμένουν στις χώρες καταγωγής τους, ξεπερνούν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από αυτά τα 441 δισ.$ καταλήγουν σε αναπτυσσόμενες χώρες στηρίζοντας και κατά περίπτωση βελτιώνοντας το επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Με δεδομένη μάλιστα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών τα ποσά αυτά εκτιμάται ότι θα αυξηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αναγνωρίζοντας τη συμβολή των εμβασμάτων στις οικονομίες των χωρών που καταλήγουν, στηρίζει τη Διεθνή Μέρα Οικογενειακών Εμβασμάτων που έχει κηρυχθεί από το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις 16 Ιουνίου. Το μήνυμα του ΔΟΜ με αφορμή τη σημαντική αυτή μέρα επικεντρώνεται:

Στον περιορισμό του κόστους κατά την κίνηση εμβασμάτων, καθώς κατά περίπτωση το κόστος ξεπερνά το 20% του συνολικού ποσού. Συγκεκριμένα, στις μετακινήσεις μεταξύ Αφρικανικών χωρών το κόστος ξεπερνά το 20% σε σχέση με το 5% που παρατηρείται στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτίου Ασίας. Πολλοί μετανάστες αναγκάζονται να ακολουθήσουν ανεπίσημες οδούς προκειμένου να μεταφέρουν τα χρήματά τους, αποφεύγοντας τις διατραπεζικές συναλλαγές που πολλές φορές αποδεικνύονται σημαντικά ακριβότερες.

Στην έκδηλη ανάγκη εγκυρότερης και απλούστερης ενημέρωσης των μεταναστών. Ο ΔΟΜ επιζητά να συνδυάσει την εμπειρία του στη μετανάστευση με την εξειδικευμένη γνώση άλλων οργανισμών, ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για οικονομικές συναλλαγές είτε μέσω κινητής τηλεφωνίας είτε μέσω ταχυδρομείου. Εξίσου σημαντική με την ενημέρωση των αποστολέων είναι και η ενημέρωση των παραληπτών προκειμένου να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα λεφτά που λαμβάνουν από τους συγγενείς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη βελτίωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες κερδίζονται τα χρήματα. Σε συνδυασμό με τον περιορισμό του υψηλού κόστους μεταφοράς χρημάτων, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να βγάλουν χρήματα, όπως η φθηνή εργασία και το χαμηλό επίπεδο διαβίωσης. Τα χρήματα άλλωστε που στέλνουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι συνήθως μέρος των δικών τους εσόδων. Οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις οφείλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των συνθηκών, εξασφαλίζοντας ότι τα χρήματα θα βγαίνουν υπό δικαιότερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης συμμετέχει με τη Διεθνή Κοινότητα στην Παγκόσμια Μέρα Οικογενειακών Εμβασμάτων αναγνωρίζοντας τη σημαντική οικονομική συμβολή των μεταναστών σε παγκόσμιο επίπεδο και ενισχύοντας τις τρέχουσες συνεργασίες που στόχο έχουν τη νόμιμη και αποτελεσματικότερη διακίνηση αυτών των κεφαλαίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης