Κατηγορίες για διαφθορά απαγγέλθηκαν σήμερα εις βάρος του επικεφαλής της Rosbank, της ρωσικής θυγατρικής της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, ο οποίος συνελήφθη χθες, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή έρευνας.

Ο Βλαντίμιρ Γκολούμπκοφ, «απαίτησε μέσω της υφισταμένης του, της Ταμάρα Πολιανιτσίνα, περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια από τον αντιπρόσωπο μιας εμπορικής εταιρείας για να παρατείνει την προθεσμία αποπληρωμής και να χαμηλώσει τους τόκους ενός δανείου πολλών εκατομμυρίων δολαρίων», υπογραμμίζει η επιτροπή έρευνας σε ανακοίνωσή της. «Έλαβε το ποσό αυτό στη διάρκεια των ετών 2012-2013 σε πολλές δόσεις», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκολούμπκοφ και η Πολιανιτσίνα, αντιπρόεδρος του ιδρύματος, συνελήφθησαν από τις δυνάμεις της Τάξης «την ώρα που έπαιρναν την τελευταία δόση των 5 εκατομμυρίων ρουβλιών (σ.σ.: 123.000 ευρώ)», προσθέτει η επιτροπή έρευνας. Εις βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του άρθρου 204 του ρωσικού ποινικού κώδικα, το οποίο προβλέπει μέχρι 7 χρόνια στη φυλακή και πρόστιμα που φθάνουν έως το 70πλάσιο του ποσού της δωροδοκίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών εξήγησε χθες πως η αστυνομία – έχοντας ειδοποιηθεί από τον πελάτη από τον οποίο είχε ζητηθεί η δωροδοκία – συνέλαβε επ’ αυτοφώρω την αντιπρόεδρο της Rosbank την ώρα που έπαιρνε 5 εκατ. ρούβλια.

Δεν αποκαλύφθηκε το όνομα του πελάτη

Η υπόθεση αυτή αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη Societe Generale, μία από τις τελευταίες ξένες τράπεζες που εξακολουθούν να είναι παρούσες στη ρωσική αγορά, η οποία εγκαταλείφθηκε τα τελευταία χρόνια από πολλά δυτικά ιδρύματα. Η γαλλική τράπεζα κατέχει περισσότερο από το 82% της Rosbank, η οποία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ρωσικό τραπεζικό δίκτυο και το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυό της μετά τη Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης