Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε νέο ξέσπασμα χολέρας στο εμπόλεμο Νότιο Σουδάν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι η επιδημία αναμένεται να εξαπλωθεί καθώς ο εμφύλιος πόλεμος έχει αφήσει τους τελευταίους μήνες χιλιάδες άστεγους ενώ εμποδίζει τον εφοδιασμό τροφίμων και την χορηγία υπηρεσιών υγείας.

O εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς ανακοίνωσε χθες τους θανάτους από την επιδημία. Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 138 κρούσματα χολέρας, και τα θύματα θα αυξάνονται καθημερινά εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα. Ο Γιασάρεβιτς πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν σπεύσει να αποστείλουν προμήθειες στην πληγείσα περιοχή. Η UNICEF απέστειλε σκηνές, εξοπλισμό υγιεινής, καθαρό νερό και διαλύματα ενυδάτωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων από το ταμείο έκτακτης ανάγκης προσφύγων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες που προκύπτουν στην χώρα. Τα 50 εκατομμύρια θα δοθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους εταίρους της και θα βοηθήσουν περισσότερους από 300.000 πρόσφυγες που πέρασαν στην Αιθιοπία, την Κένυα, το Σουδάν και την Ουγκάντα . Σημειώνεται ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Νότιο Σουδάν λόγω των μαχών μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών. Περισσότεροι από 79.000 πολίτες έχουν καταφύγει σε υπερπλήρεις ειρηνευτικές βάσεις των Ηνωμένων Εθνών ενώ 32.000 άτομα έχουν κατακλίσει τους καταυλισμούς του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της χώρας .

Επιπλέον οι έντονες βροχοπτώσεις που μαστίζουν τη φτωχή χώρα παρεμποδίζουν περαιτέρω τις προσπάθειες ενίσχυσης και επιδεινώνουν άρα την εξάπλωση της ασθένειας .

Τα παιδιά είναι η κοινωνική ομάδα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τη χολέρα. Η UNICEF δήλωσε ότι 80.000 ανθρώποι στο Νότιο Σουδάν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της χολέρας. «Η χολέρα είναι ένας ακόμη μοχλός πίεσης στον πιο ευάλωτο πληθυσμό, του οποίου η υγεία είναι ήδη εξασθενημένη από τη διατροφική κρίση», είπε σε δήλωσή του ο Τζόναθαν Βέιτς , ο οποίος καθοδηγεί τις ενέργειες ενίσχυσης του Νοτίου Σουδάν της UNICEF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χολέρα είναι μια εξαιρετικά λοιμογόνος ασθένεια του λεπτού εντέρου, που συχνά συνοδεύεται από σοβαρή ναυτία και διάρροια. Μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες, αν δεν χορηγηθεί θεραπεία, αλλά έως και το 80 τοις εκατό των περιπτώσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με άλατα ενυδάτωσης από το στόμα, διευκρινίζει ο ΠΟΥ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης