Η εμμονή της Δύσης με τις κυρώσεις- και όχι μόνο, σε σχέση με τη Ρωσία- θα αποτελέσει ένα από τα θέματα της ομιλίας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην επετειακή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αυτό ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Υποθέτουμε ότι ο Πούτιν θα εκφράσει τις ηθικές εκτιμήσεις μας για τα πιο πιεστικά προβλήματα σήμερα στον κόσμο», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Voskresnoye Vremya».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των προβλημάτων ο Λαβρόφ υπέδειξε «το πρόβλημα των μονομερών μέτρων καταναγκασμού και όχι μόνο σε σχέση με τη Ρωσία».

«Τώρα οι δυτικοί εταίροι μας, κυρίως κάτω από την επιρροή της αμερικανικής ψυχολογίας, χάνουν το πνεύμα του διαλόγου και των διπλωματικών λύσεων. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν μια εντυπωσιακή και πολύ σπάνια εξαίρεση», είπε ο Λαβρόφ.

«Στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις, σε συγκρούσεις που συνεχίζουν να φουντώνουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, προσπαθούν να καταφύγουν σε απευθείας ένοπλη επέμβαση, όπως έγινε στο Ιράκ και τη Λιβύη, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή των κυρώσεων», τόνισε ο Λαβρόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον έφερε ως παράδειγμα την Υεμένη και το Νότιο Σουδάν, «όπου η διαδικασία των εγχώριων πληθυσμών υποκινήθηκε από το εξωτερικό και σε μεγάλο βαθμό τους επιβλήθηκε».

«Είναι αναπόφευκτο όταν επιβάλλονται βιαστικές λύσεις, αμέσως βγάζουν έξω το μεγάλο ραβδί τους με τις κυρώσεις και προτείνουν την τιμωρία εκείνων που δεν θέλουν να συνεργασθούν, σύμφωνα με αυτό το πρότυπο», είπε ο Λαβρόφ.

«Αυτή είναι μια μεγάλη ιστορία, η εμμονή στα μέτρα κυρώσεων. Από τη στιγμή που κάτι δεν ταιριάζει με τα καλούπια των δυτικών εταίρων μας , καταφεύγουν αμέσως στις κυρώσεις. Ο πρόεδρος Πούτιν θα μιλήσει για το θέμα αυτό», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ο Ρώσος πρόεδρος θα μιλήσει, επίσης, για «το πρόβλημα του κατακερματισμού του παγκόσμιου οικονομικού χώρου, διότι στο πλαίσιο των συζητήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου παραπαίουν οι συνομιλίες σχετικά με τη διασφάλιση μιας γενικευμένης προσέγγισης σε νέες σφαίρες οικονομικών και τεχνολογικών σχέσεων μεταξύ των κρατών».

«Θα μιλήσει, επίσης, για συγκεκριμένα διεθνή προβλήματα, όπως η Συρία και η ουκρανική κρίση», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι «όλες αυτές οι κρίσεις προέρχονται από τα συστημικά προβλήματα που σχετίζονται με τις προσπάθειες να παγώσει η διαδικασία διαμόρφωσης ενός πολυκεντρικού κόσμου».

Πληροφορίες από Interfax, RBTH
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης