Είναι 47 ετών και πρωθυπουργός της χώρας του εδώ και περίπου ένα χρόνο. Η αιφνιδιαστική παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου βύθισε τον Λίβανο σε πολιτική κρίση προκαλώντας ερωτήματα για την τύχη του.

Ο Σαάντ αλ-Χαρίρι είναι αρχηγός του Κινήματος για το Μέλλον, του οποίου στο παρελθόν ηγείτο ο πατέρας του Ραφίκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι η δεύτερη θητεία του στην πρωθυπουργία καθώς η πρώτη διήρκεσε από το 2009 έως το 2011. Επανήλθε στο αξίωμα τον Νοέμβριο του 2016.

Είναι παντρεμένος με τη Λάρα Μπασίρ Αλ Αζέμ και έχουν τρία παιδιά: δύο γιους και μια κόρη.
Από την ημέρα της παραίτησής του, την οποία ανακοίνωσε από το Ριάντ, έχει ξεκινήσει ένας διπλωματικός πυρετός για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που κινδυνεύει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, λίγες πληροφορίες είναι γνωστές για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ξεχωρίζουν οι εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χαρίρι είναι μέλος της πολιτικής δυναστείας των Χαρίρι στον Λίβανο. Ο πατέρας του, Ραφίκ Χαρίρι, επίσης διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός και δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2005. Απέκτησε την περιουσία του ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Saudi Oger Ltd., η οποία εξακολουθεί να ανήκει αποκλειστικά στην οικογένεια Χαρίρι και τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία.

Όταν δολοφονήθηκε ο Ραφίκ Χαρίρι, ο Σαάντ όχι μόνο κληρονόμησε τον πολιτικό ρόλο του πατέρα του αλλά και την επιχείρησή του. Παραμένει πρόεδρος της Saudi Oger, ενώ ο μικρότερος αδελφός του Αϊμάν είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Προτού ασχοληθεί με την πολιτική, ο Σαάντ ήταν επικεφαλής της θυγατρικής της Oger, Oger Telecom.

Το Forbes εκτιμά ότι η σημερινή του καθαρή περιουσία ανέρχεται σε 1,4 δισ δολάρια.

Ο Χαρίρι μετέβη για σπουδές στις ΗΠΑ όπου αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, το 1992, με πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων. Το 2009, οι πανεπιστημιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι έκανε δωρεά ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων ώστε να ονομαστεί ένα νέο κτίριό της προς τιμήν του δολοφονηθέντα πατέρα του.

Το κτίριο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 και στην τελετή παρέστη και ο μικρότερος αδελφός του, Φαντ Χαρίρι.

Επίσης ο Σαάντ εγκαινίασε δύο νέες υποτροφίες στην ίδια σχολή, την Υποτροφία για Μεταπτυχιακές Σπουδές Οικογένειας Χαρίρι και την Υποτροφία για Προπτυχιακές Σπουδές Σαάντ Ρ.Χαρίρι.
Οι υπόλοιπες δραστηριότητές του στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν το Ίδρυμα Χαρίρι-ΗΠΑ, που εδρεύει στη Βηθεσδά του Μέριλαντ. Ιδρύθηκε από τον πατέρα του και χορηγεί υποτροφίες σε νεαρούς Λιβανέζους φοιτητές στις ΗΠΑ. Ένα από τα προγράμματά του καλύπτει πλήρως τα δίδακτρα για δύο χρόνια μεταπτυχιακών σπουδών στο Boston University.

Τον Δεκέμβριο 2012 η κυβέρνηση της Συρίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, σύμφωνα με το Reuters και όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές στη Βηρυτό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ κατηγόρησε τον Χαρίρι και τον σύμμαχό του Οκάμπ Σακρ για “τρομοκρατικά εγκλήματα” λόγω της υποστήριξής τους προς τον εμφύλιο στη Συρία. Το ένταλμα εκδόθηκε περίπου ένα χρόνο μετά τη λήξη της πρώτης πρωθυπουργικής θητείας του Χαρίρι όταν τα προσκείμενα στον Άσαντ κόμματα αποχώρησαν από το υπουργικό συμβούλιο.

Η συριακή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ο Χαρίρι και ο Σακρ συζητούσαν την αποστολή όπλων στον αντάρτη Λουέι Μεκντάντ. Ο Σακρ υποστηρίζει ότι το υλικό που πρόβαλε η τηλεόραση του Λιβάνου ήταν παραποιημένο. Ο Χαρίρι απάντησε στο εις βάρος του ένταλμα αποκαλώντας “τέρας” τον Άσαντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Star.

Ο Χαρίρι έχει υπάρξει επί μακρόν επικριτής του καθεστώτος Άσαντ. Το 2014 κατηγόρησε τον Άσαντ για τη δολοφονική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον του πατέρα του Ραφίκ.

Ωστόσο, οι ύποπτοι για τη δολοφονία συνδέονται με τη Χεζμπολάχ, την ένοπλη οργάνωση με έδρες στο λιβανέζικο κοινοβούλιο και στο υπουργικό συμβούλιο. Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τον Άσαντ.
«Όλοι γνωρίζουν ποιος έδωσε την εντολή. Ήταν ο Μπασάρ Άσαντ”, δήλωσε στο Europe 1 Radio το 2014. “Μία μέρα θα πάμε και θα τους πιάσουμε (τους υπεύθυνους). Θα λογοδοτήσουν.»

Ο Χαρίρι ήταν εξόριστος από το 2011 έως το 2014 μετά την κατάρρευση της πρώτης του κυβέρνησης. Η κυβέρνησή του κατέρρευσε τον Ιανουάριο 2011 όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπό τη Χεζμπολάχ εγκατέλειψαν το υπουργικό συμβούλιο ενώ ο Χαρίρι επισκεπτόταν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της εξορίας του έμεινε στη Γαλλία και στη Σαουδική Αραβία. Η επιστροφή του, τον Αύγουστο του 2014, προκάλεσε έκπληξη. Σύμφωνα με το δίκτυο France24, προτού επιστρέψει, ανακοίνωσε ότι η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας στηρίζει οικονομικά τη μάχη του λιβανέζικου στρατού κατά των εξτρεμιστών στα σύνορα της χώρας με τη Συρία.
Τότε μάλιστα δήλωσε στη βρετανική Guardian ότι φοβάται για τη ζωή του.

“Θα ήθελα πολύ να επιστρέψω”, έλεγε στην εφημερίδα τον Ιανουάριο του 2014. «Αλλά θεωρώ ότι είναι τεράστιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος και μια από αυτές είναι να παραμείνω ζωντανός. Ο Λίβανος θα έχει καλύτερη τύχη αν παραμείνω ζωντανός να τον υπηρετώ.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης