Ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ δήλωσε την Παρασκευή ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει στη χώρα ο πρωθυπουργός Σάαντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόφασή του να παραιτηθεί το Σάββατο από τη Σαουδική Αραβία.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τζουμπλάτ έγραψε ότι έπειτα από μια εβδομάδα απουσίας από τον Λίβανο «είτε εκούσια, είτε διά της βίας, ήρθε η ώρα για τον Σάαντ να επιστρέψει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρεμπιπτόντως, δεν έχει άλλη επιλογή» πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του Χαρίρι το Σάββατο ότι παραιτείται, την οποία ανέγνωσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από τη Σαουδική Αραβία, άφησε άναυδους ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες και ενέπλεξε ακόμη περισσότερο τη Βηρυτό στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη.

Η δήλωση παραίτησης και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο έγινε τροφοδότησε τη σεναριολογία περί του ότι ο σουνίτης πολιτικός εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη Σαουδική Αραβία, η οποία επιδιώκει να πλήξει το Ιράν και τον σύμμαχό του στον Λίβανο, το ισχυρό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο διάγγελμά του ο Χαρίρι κατήγγειλε ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ σπέρνουν διχόνοια στα αραβικά κράτη, ενώ υποστήριξε πως υπήρχε σχέδιο για τη δολοφονία του. Ο πατέρας του, πρώην πρωθυπουργός, είχε σκοτωθεί το 2005 σε μια βομβιστική επίθεση.

Η Σαουδική Αραβία έχει διαψεύσει πως ο Χαρίρι τελεί υπό κράτηση. Ο ίδιος ο Σάαντ αλ Χαρίρι δεν έχει δηλώσει τίποτα για αυτό, ούτε έχει αρνηθεί πως οι κινήσεις του περιορίζονται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης