Τέσσερις Αμερικανοί στρατιωτικοί τέθηκαν υπό κράτηση για μερικές ώρες στη δυτική Λιβύη χθες, αφού ένα μέρος της αυτοκινητοπομπής τους δεν σταμάτησε σε ένα σημείο ελέγχου και βρέθηκε να μεταφέρει όπλα, δήλωσαν Λίβυοι αξιωματούχοι.

Οι Αμερικανοί αφέθηκαν ελεύθεροι μερικές ώρες αργότερα και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί και Λίβυοι αξιωματούχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πως οι τέσσερις Αμερικανοί φαίνεται πως έλεγχαν πιθανές οδούς διαφυγής Αμερικανών διπλωματών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη.
Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές πρεσβείες έχουν ενισχύσει την ασφάλεια των αποστολών τους στη Λιβύη, η οποία βρίσκεται ακόμα σε αναταραχή δυόμισι χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.
Οι στρατιωτικοί βρίσκονταν κοντά στη Σαμπράτα, μια πόλη 70 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, “στο πλαίσιο προπαρασκευαστικών προσπαθειών ασφαλείας, όταν τέθηκαν υπό κράτηση”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Οι λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν μια πομπή τριών αυτοκινήτων που ανήκαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην αλ-Ατζαϊλάτ, δυτικά της Τρίπολης, αργά το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε η αστυνομία. Ένα όχημα δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας.

“Όταν το (πρώτο) αυτοκίνητο σταμάτησε, τα άλλα δύο διέφυγαν”, δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερς ο Αμπντέλ-Φάταχ Σάλαχ, επικεφαλής μιας μονάδας της περιφερειακής αστυνομίας.
Ένα από τα αυτοκίνητα που είχαν διαφύγει προκάλεσε αργότερα ένα τροχαίο ατύχημα στην κοντινή Σαμπράτα. “Όταν έφθασε η αστυνομία, βρήκε δύο ένοπλους διπλωμάτες”, είπε. Το τρίτο αυτοκίνητο εξαφανίστηκε μέσα στη νύχτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λευκό τζιπ με κίνηση στους τέσσερις τροχούς σταμάτησε μετά το ατύχημα και στη συνέχεια ξαφνικά άρπαξε φωτιά, την οποία οι αρχές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν, δήλωσε ο αλ-Τάχερ αλ-Γκαρμπάλι, συνταγματάρχης στο τοπικό στρατιωτικό συμβούλιο.

Φωτογράφος του Ρόιτερς που έφθασε αργότερα στο σημείο είδε ένα καμένο όχημα.
Μόλις επαληθεύτηκε η ταυτότητά τους από την πρεσβεία των ΗΠΑ οι Αμερικανοί μεταφέρθηκαν οδικώς στην Τρίπολη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Φωτογραφίες διαβατηρίων που φέρεται να ανήκαν στους τέσσερις Αμερικανούς ανέβηκαν στο Twitter. Ούτε η ταυτότητα των Αμερικανών ούτε η αυθεντικότητα των φωτογραφιών αυτών μπορούν να επιβεβαιωθούν. Λιβυκή πηγή ασφαλείας δήλωσε πως ένας από τους Αμερικανούς είναι λιβυκής καταγωγής και πως ένας άλλος είχε και δεύτερο διαβατήριο.

Η Ψάκι είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστήριξαν το 2011 την εξέγερση εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι, εκτιμούν τη σχέση τους με “τη νέα Λιβύη”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης