Σε εκδήλωση του ιδρύματος «Φρίντριχ Έμπερτ» για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά στο Βερολίνο, η επίτροπος Σ. Μάλμστρομ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει νόμο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η αναγκαιότητα αντιρατσιστικής νομοθεσίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ακροδεξιό φαινόμενο είναι πλέον ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα ακροδεξιά κόμματα έχουν καταφέρει στις εθνικές και στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο να σταθεροποιηθούν σε ποσοστά άνω του 10%. Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι μόνο απόρροια της οικονομικής κρίσης. Τροφοδοτούνται και από ακροδεξιές αντιλήψεις, από τις οποίες διακατέχονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Όπως έδειξε έρευνα του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ (2011) σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, το 50% των ερωτηθέντων ήταν της άποψης ότι ο αριθμός των μεταναστών είναι υπέρογκα μεγάλος, ενώ το ένα τρίτο πίστευε ότι υπάρχει μια φυσική ιεραρχία ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικής εθνικής προέλευσης.

Η παρέμβαση της κοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο σημαντική και να είναι η αντιρατσιστική νομοθεσία, το ζητούμενο είναι η παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών. Το παράδειγμα, όμως, θα πρέπει να το δίνουν πρωτίστως οι πολιτικοί, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς συμπληρώνοντας ότι «την ακροδεξιά τη νικάς όταν οι πολιτικοί έχουν το θάρρος να ορθώσουν δημόσια το ανάστημα τους στην ακροδεξιά. Κατά αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουν και άλλους να πράξουν το ίδιο».

Πολλές φορές διαπιστώνουμε όμως στους πολιτικούς αντιφατικές συμπεριφορές αναφορικά με την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς. Όχι λόγω έλλειψης θάρρους, αλλά επειδή δεν είναι σε θέση να κάνουν κάθε φορά τις σωστές εκτιμήσεις, υποστηρίζει η πολιτική επιστήμονας Βασιλική Γεωργιάδου. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έγραψε το απόσπασμα για την Ελλάδα στην έρευνα για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Αναλύοντας την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής από τις δημοτικές εκλογές του 2010 στην Αθήνα και μετά, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα ότι «τότε ο ρόλος της μειώθηκε, δεν δόθηκε σημασία σ’ εκείνο το 5,5% που είχε πάρει στις δημοτικές εκλογές.

Στη συνέχεια ο ρόλος της υπερδιογκώνεται. Δεν αναφέρομαι σε μέτρα, επειδή μέτρα δεν λαμβάνονται, αλλά σε μια ρητορική η οποία ανεβάζει το ρόλο της Χρυσής Αυγής. Ίσως για να καλύψουμε και το κενό της σιωπής μας στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, όταν θα έπρεπε πραγματικά να έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου».

Πηγή Deutsche Welle

Επιμέλεια Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης