Δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε σε θάνατο 185 ανθρώπους που κρίθηκαν ένοχοι για την επίθεση εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος στα προάστια του Καΐρου, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 13 αστυνομικοί στις 14 Αύγουστου 2013.

Η απόφαση αυτή πάντως δεν είναι ακόμη τελεσίδικη, καθώς αναμένεται να ασκηθούν εφέσεις, η εκδίκαση των οποίων πιθανόν vα είναι μακρόχρονη. Δεν αποκλείεται να μετατραπούν σε ισόβια όταν εκδοθεί η αμετάκλητη απόφαση, την 24η Ιανουαρίου. Εκ των προσώπων που καταδικάστηκαν, υπό κράτηση βρίσκονται 143. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου. Εξάλλου, η απόφαση πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στον μουφτή της Αιγύπτου, αν και η κρίση που θα εκφέρει αυτός δεν είναι δεσμευτική για τις αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον Iσλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ιούλιο του 2013, οι υποστηρικτές του έχουν γίνει στόχος ενός κύματος αιματηρής καταστολής. Tουλάχιστον 1.400 εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους. Παράλληλα, εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε μαζικές δίκες που ολοκληρώνονται μέσα σε μερικά λεπτά, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να έχει επικρίνει έντονα αυτές τις ακροαματικές διαδικασίες, τονίζοντας πως «δεν έχουν προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης