Αντιμέτωποι μ’ ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκαν την Τρίτη άνδρες της Αστυνομίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κένυας, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δύο μαζικοί τάφοι, γεμάτοι με άγνωστο αριθμό πτωμάτων, εντοπίστηκαν σε περιοχή κοντά στο Δέλτα του ποταμού Τάνα, εντείνοντας τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τις φυλετικές συγκρούσεις που έχουν στοιχήσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους τον τελευταίο μήνα. Τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε μέλη της φυλής των Ποκόμο (στην πλειοψηφία τους αγρότες) και των Όρμα (κυρίως νομάδες-κτηνοτρόφοι) οφείλονται στις προσπάθειες ελέγχου του ζωϊκού κεφαλαίου, των αποθεμάτων νερού και των καλλιεργειών. Τον περασμένο Αύγουστο τουλάχιστον 48 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους ύστερά από επιδρομές μελών της φυλής Ποκόμο σε χωριά των Όρμα.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν πρόκειται για ενόπλους που πέθαναν στη διάρκεια των συγκρούσεων με μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας ή για αμάχους που σκοτώθηκαν σε επιδρομές», σημείωσε ο επικεφαλής της τοπικής Αστυνομίας, Aggrey Adoli.

«Δάκτυλος» πολιτικών πίσω από την κλιμάκωση της βίας

Εν τω μεταξύ δεν είναι λίγοι αυτοί εντός και εκτός της αφρικανικής χώρας που θεωρούν ως ηθικούς αυτουργούς των συγκρούσεων ορισμένους πολιτικούς, οι οποίοι επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι με παρέμβαση τοπικών αξιωματούχων ξένοι και Κενυάτες επενδυτές έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις γης προκειμένου να τις μετατρέψουν σε καλλιέργειες οι οποίες θα προορίζονται για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Οι αντιδράσεις του ντόπιου πληθυσμού είναι μεγάλες, με τις φυλετικές συγκρούσεις να εξυπηρετούν την απομάκρυνση των κατοίκων από τις διαφιλονικούμενες εκτάσεις.

Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, αξιωματούχοι της Δύσης και μέλη ακτιβιστικών οργανώσεων εξήγησαν ότι η επερχόμενη εκλογική διαδικασία θα είναι εξαιρετικά σημαντική και ενδεχομένως να προκαλέσει ένα κύμα βίας, αντίστοιχο με εκείνο που ξέσπασε στις εκλογές του 2007 (Δεκέμβριος).

Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με το νέο Σύνταγμα, το οποίο εγκρίθηκε ύστερα από το δημοψήφισμα του 2010. Σύμφωνα με τις καινούριες διατάξεις του εκλογικού νόμου, θα είναι η πρώτη φορά που ο νικητής των εκλογών θα προκύπτει από δύο γύρους στην περίπτωση που η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο παραμένει σε μονοψήφιο ποσοστό ή ο πρώτος δεν συγκεντρώνει το 25% των ψήφων σε τουλάχιστον 25 επαρχίες της χώρας.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Εθνοτικές συγκρούσεις στην Κένυα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012, 02:13

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης