Τεράστιο όγκο δυνάμεων έχει παρατάξει η Ρωσία στη Μαύρη θάλασσα μετά από εντολές που έδωσε στους στρατηγούς του ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στόχος του να δείξει αποφασιστικότητα και ότι είναι πανέτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα. Η κινητοποίηση αυτή βέβαια παραπέμπει στην εποχή του ψυχρού πολέμου όταν οι αντίπαλες μεγάλες δυνάμεις ήταν με το δάχτυλο στη σκανδάλη εκβιάζοντας καταστάσεις. Η ιστορία από ότι φαίνεται επαναλαμβάνεται με το Βλντιμίρ Πούτιν να παίζει σκληρό πόκερ ,ως ψυχρό αίμα, αδιαφορώντας για διαθέσεις των Κατοίκων της Ουκρανίας μπροστά στα στρατηγικά συμφέροντα που έχει.

Μπορεί ο στόλος αυτός να μην είναι ο πιο σύγχρονος αλλά εξακολουθεί να είναι μια σοβαρή απειλή για όποιον βρεθεί στην λίστα των «ανεπιθύμητων» του Κρεμλίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διοικητής του μεγαλύτερου ρωσικού στρατιωτικού σώματος στην Κριμαία είναι ο Αντιναύαρχος Αλεξάντερ Βίτκο, του οποίου η έδρα βρίσκεται στην Σεβαστούπολη. Ανοικτές πηγές αναφέρουν ότι η δύναμη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας είναι κάπου 11.000 άτομα, αν και ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι η δύναμη του προσωπικού είναι σημαντικά υψηλότερη, ίσως της τάξης των 25.000 ατόμων. Βέβαια όλα τα στοιχεία σε μία κρίση είναι αμφισβητούμενα και συγκεχυμένα. Το παιχνίδι των εντυπώσεων για την εξυπηρέτηση της προπαγάνδας είναι μεγάλο και την ώρα αυτή κανείς δεν ξέρει που σταματάει και που αρχίζει.

Ενδεικτικό είναι ότι αναφέρονται ότι έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο πλοία του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που μέχρι χτες υπήρχε η εντύπωση ότι ήταν παροπλισμένα.

Ωστόσο σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζονται από ανοιχτές πηγές ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει παρατάξει στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας τις εξής δυνάμεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

30η Μεραρχία Σκαφών Επιφανείας (Σεβαστούπολη)

11η Ταξιαρχία Ανθυποβρυχιακού Πολέμου

Ειδικότερα:

• Καταδρομικό κατευθυνόμενων βλημάτων Moskva, κλάσης Slava (ναυαρχίδα του στόλου)
• Πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου Kerch, κλάσης Kara (ενδεχομένως παροπλισμένο)
• Πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου Ochakov, κλάσης Kara (κατά πάσα πιθανότητα παροπλισμένο)
• Αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων Smetlivy, κλάση Kashin
• Φρεγάτα κατευθυνόμενων βλημάτων Ladnyy, κλάση Krivak
• Φρεγάτα κατευθυνόμενων βλημάτων Pytlivyy, κλάση Krivak
• Αμφίβιο σκάφος απόβασης Nikolai Filchenkov
• Αμφίβιο σκάφος απόβασης Orsk
• Αμφίβιο σκάφος απόβασης Saratov
• Αμφίβιο σκάφος απόβασης Azov
• Αμφίβιο σκάφος απόβασης Novocherkassk
• Αμφίβιο σκάφος απόβασης Tsezar Kunikov
• Αμφίβιο σκάφος απόβασης Yamal

Την 41η Ταξιαρχία Πυραυλοφόρων Σκαφών που αποτελείται από την 166η Μεραρχία Ταχέων Πυραυλοφόρων Σκαφών που διαθέτει σκάφη «Χόβερκραφτ» με κατευθυνόμενων βλημάτων Bora και Samum καθώς επίσης και από την 295η Μεραρχία Πυραυλοφόρων Σκαφών.

Την 247η Ανεξάρτητη Υποβρύχια Μεραρχία αποτελείται από δύο υποβρύχια το «Alrosa (B-871)» κλάσης Kilo και το «Svyatoy Knyaz Georgiy (B-380)»

Την 68η Tαξιαρχία Παράκτιας Άμυνας που απαρτίζεται από πέντε κορβέτες ανθυποβρυχιακού πολέμου ( Aleksandrovets, Povorino, Suzdalets, Muromets, Vladimirets).

Την 418η Ναρκαλιευτική Μεραρχία με τέσσερα ναρκαλιευτικά (Kovrovets, Ivan Golubets, Turbinist, Vice Admiral Shukov.

Την 422η Ανεξάρτητη Υδρογραφική Μεραρχία

Χερσαίες μονάδες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, υδρογραφικά σκάφη, μονάδες έρευνας και διάσωσης.

Άλλες μονάδες:

* 11η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία Παράκτιου Πυραυλικού Πυροβολικού (Ανάπα, περιοχή Κρασνοντάρ)
* 810ο Ανεξάρτητη Ταξιαρχία Ναυτικού Πεζικού (Σεβαστούπολη): Υπεύθυνη για την επίγεια άμυνα της Σεβαστούπολης, τη ναυτική βάση και τις γύρω εγκαταστάσεις.
* 382ο Ανεξάρτητο Τάγμα Ναυτικού Πεζικού (Τεμργιούκε)
* 1096ο Ανεξάρτητο Αντιαεροπορικό Σύνταγμα (Σεβαστούπολη)
* 431η Ναυτική Μονάδα Συλλογής Πληροφοριών (Τουάψε)
* Ταξιαρχία κομάντο (spetsnaz) υπαγόμενη στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας (Σεβαστούπολη)

Παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διαθέτει σχεδόν 150 σκάφη επιφανείας διαφόρων κατηγοριών, μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι ικανό για παρατεταμένες θαλάσσιες επιχειρήσεις. Συνολικά έως 41 σκάφη επιφανείας είναι πλήρως λειτουργικά. Με μια μέση διάρκεια ζωής που πλησιάζει τα 30 χρόνια, πολλά πλοία δεν είναι αξιόπλοα ή έχουν καταστεί εκτός λειτουργίας λόγω της κακής συντήρησης ή της μη διαθεσιμότητας των ανταλλακτικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης