Για μια χώρα που συνεχίζει να πενθεί και να μετρά τους νεκρούς της από τον καταστροφικό σεισμό των 7,1 βαθμών της Τρίτης, το σκυλί διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού, η Φρίντα, αναδείχθηκε πηγή έμπνευσης και περηφάνιας στην έρευνα για επιζώντες.

Γνωστή από τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά και τα μποτάκια που φορά, η Φρίντα έχει γίνει μια σταρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζεται στο τατουάζ ενός άνδρα, ενώ κάποιος πρότεινε να εικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 500 πέσος. Ορισμένες αναρτήσεις υπερβάλλουν τα κατορθώματά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην καριέρα της, η Φρίντα έχει εντοπίσει 12 ανθρώπους ζωντανούς κάτω από τα ερείπια και 40 και πλέον νεκρούς, περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο μεξικανικό σκύλο διάσωσης, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό. Για να φέρει σε πέρας την αποστολή της, χώνει τη μύτη της σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως ένας σεισμός στον Εκουαδόρ πέρυσι, ένας άλλος στο νότιο Μεξικό πριν από δύο εβδομάδες, μια κατολίσθηση στη Γουατεμάλα το 2015 και μια έκρηξη φυσικού αερίου στην Πόλη του Μεξικού το 2013.

Οι επιδόσεις του 7χρονου λαμπραντόρ στην πιο πρόσφατη καταστροφή δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμα, δήλωσε ο πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Αρμάντο Σεγκούρα, καθώς η Φρίντα συνεχίζει τις προσπάθειές της για να σώσει ζωές. Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το κεντρικό Μεξικό έχει αφήσει πίσω του περίπου 300 νεκρούς και οι διασώστες εξακολουθούν να σκάβουν στα ερείπια μερικών από τα 52 κτίρια που κατέρρευσαν μόνο στην Πόλη του Μεξικού.

Η Φρίντα ανάλωσε τις περισσότερες προσπάθειές της σε ένα σχολείο στο νότιο μέρος της Πόλης του Μεξικού, όπου 19 μαθητές και έξι ενήλικες έχασαν τη ζωή τους, αλλά 11 παιδιά διασώθηκαν.
Ως ένα από τα πιο αξιόπιστα θεσμικά όργανα του Μεξικού, το Πολεμικό Ναυτικό έχει μια μονάδα σκύλων διάσωσης στην οποία ανήκουν εκτός από τη Φρίντα, ένα ζευγάρι βελγικών ποιμενικών 18 μηνών, τα σκυλιά Echo και Evil.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός του Μεξικού έχει επίσης σκυλιά διάσωσης που σκάβουν μέσα στα συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων, ενώ ένα σκυλί που ονομάζεται Μάγια που εστάλη από την κυβέρνηση της πολιτείας Χαλίσκο βρήκε δύο νεκρούς την Πέμπτη. Οι ΗΠΑ και η Χιλή έστειλαν επίσης σκυλιά διάσωσης για το σεισμό του Μεξικού. Συνολικά, 15 σκυλιά διάσωσης μετέχουν στις επιχειρήσεις αλλά κανένα δεν μπορεί να φθάσει τη φήμη της Φρίντας.

«Είναι πηγή περηφάνιας να συνεργάζεσαι με τη Φρίντα, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σκυλί», δήλωσε ο ‘Ισραελ Αραούς Σαλίνας, ο εκπαιδευτής της τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Frida έχει περίπου ένα χρόνο ακόμη για να είναι σκυλί διάσωσης πριν οι οσφρητικές της αισθήσεις της μειωθούν, με συνέπεια να αποσυρθεί από την υπηρεσία για να ζήσει μαζί με τον Αραούς Σαλίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης