Όπλα που προέρχονται από τις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν για να διαπραχθούν εγκλήματα σχεδόν κάθε 31 λεπτά στο Μεξικό, στον Καναδά, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, έγινε την Παρασκευή γνωστό από μια αμερικανική οργάνωση χάραξης πολιτικής.

Το Κέντρο για την Αμερικανική πρόοδο, με έδρα στην Ουάσιγκτον, σημειώνει ότι ο αριθμός αυτός βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων της αμερικανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τα οποία 50.133 όπλα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικών ερευνών σε 15 πόλεις το διάστημα 2014-2016 προέρχονταν από τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση, υπό τον τίτλο «Πέρα από τα Όριά μας», επισημαίνει ότι η χαλαρή νομοθεσία στις ΗΠΑ συμβάλλει στη διακίνηση όπλων από τη χώρα προς κράτη όπου οι ένοπλες συμμορίες δρουν ανενόχλητες όπως το Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα.

Τα ποσοστά ανθρωποκτονιών στο Μεξικό αυξήθηκαν κατακόρυφα φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο στο διάστημα των τελευταίων 20 ετών, όπου καταγράφονται επισήμως τέτοιου είδους στοιχεία καταδεικνύουν τα κυβερνητικά δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η νόμιμη αγορά όπλων στο Μεξικό υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους αλλά ο αριθμός των δολοφονιών που διαπράττονται εκεί με τη χρήση όπλου αυξήθηκε από το 15% το 1997 σε σχεδόν 66% το 2017, τονίζεται στην ανάλυση του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου το 70% των 106.001 όπλων που κατασχέθηκαν στο Μεξικό και ελέχθησαν για να εντοπιστεί η προέλευσή τους, το διάστημα 2011- 2016 είχαν αρχικά αγοραστεί στις ΗΠΑ, αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη στοιχεία από το Αμερικανικό Γραφείο Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών.

Το Μεξικό έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της διακίνησης όπλων, ωστόσο ειδικοί ασκούν κριτική στους αξιωματούχους και στις δύο χώρες διότι δεν συνεργάζονται και αποτυγχάνουν στο να αναχαιτίσουν τη ροή των όπλων προς τα νότια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης