Σε έναν – όχι και τόσο αιφνιδιαστικό αλλά καθ’ όλα εντυπωσιακό – ανασχηματισμό προχώρησε αργά τη νύχτα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς και τις παραιτήσεις υπουργών του, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί σε αυτό και ενώ οι πιέσεις για δική του παραίτηση αυξάνονταν σταδιακά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα χθες το βράδυ, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι υπουργοί Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, οι οποίοι πάντως αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπό έρευνα υπόθεση.

Οι γιοι των τριών υπουργών έχουν συλληφθεί και δύο εξ αυτών έχουν προφυλακιστεί για την υπόθεση διαφθοράς, καθώς σε βάρος τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Λίγη ώρα αργότερα, την παραίτησή του υπέβαλε και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του τούρκου πρωθυπουργού και πρώην υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν.

Η παραίτηση του υπουργού Περιβάλλοντος ήταν η πιο ηχηρή, καθώς ζήτησε και την παραίτηση του ίδιου του Ερντογάν. Στη δήλωση που έκανε, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με όποιον υπουργό θέλει». Δεν δέχομαι όμως να μου ασκείται πίεση με την προτροπή: Παραιτηθείτε εξαιτίας της επιχείρησης η οποία περιλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς και προβείτε στην ανακοίνωση που θα με ανακουφίσει», είπε ο ίδιος κλείνοντας την τοποθέτησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χάρτης του ανασχηματισμού
Συγκεκριμένα, αλλαγές σε 10 υπουργεία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 23.10 χθες το βράδυ μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν το πρωί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί. Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.

Τέλος, υπήρξαν άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Στο υπουργείο δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά, αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, στο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ την Φατμά Σαχίν, στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.

Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν δίχως να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.

Στο μυαλό του Ερντογάν
O ίδιος ο Ερντογάν εξακολουθεί να μιλά για «βρώμικο παιχνίδι» και συνωμοσία σε βάρος του ίδιου και της κυβέρνησής του. Παραλήπτης των μηνυμάτων του πρωθυπουργού είναι κυρίως ο ισλαμιστής κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Για τον Ερντογάν «υποδεικνύεται» -χωρίς να κατονομάζεται ως υποκινητής- της έρευνας για τα σκάνδαλα. Όμως, και ο Γκουλέν σηκώνει το γάντι, μιλώντας για «ψεύτες» – εννοώντας, χωρίς να κατονομάζει, τον Ερντογάν.

Οι αντεγκλήσεις Ερντογάν και Γκιουλέν, με τον δεύτερο να έχει μέχρι πρότινος σημαντική επιρροή στο τμήμα των ψηφοφόρων που κλίνουν προς τους ισλαμιστές, έχουν φτάσει ακόμη και σε κατάρες (με μόνο πρόσχημα το ότι ο ένας δεν κατονομάζει τον άλλον).

«Εκείνοι που λένε τους μουσουλμάνους “συμμορία”, “ληστές”, “δίκτυο” και τους θεωρούν γορίλες, πιθήκους που έχουν καταφύγει στις φωλιές τους, αυτά δεν είναι παρά αντανάκλαση σαπισμένου τρόπου σκέψης» είπε ο Γκιουλέν σε νέο ηχογραφημένο μήνυμά του. «Ο θεός βλέπει τους ψεύτες», προειδοποίησε σε έντονο ύφος κλείνοντας.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και οδομαχίες
Την ώρα που ο πρωθυπουργός γινόταν δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας, περίπου 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν. Αργά το βράδυ σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μερίδας των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από κόμματα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. «Η διαφθορά είναι παντού» και «Η αντίσταση είναι παντού» ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγιναν και άλλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, όπως στο Μπεσίκτας, σε μικρή απόσταση από το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη. Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν μηνύματα που καλούσαν σε άλλη μία διαδήλωση κατά της διαφθοράς και του ίδιου του Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Ταξίμ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης