Τραγικό θάνατο βρήκαν την Παρασκευή 25 άνθρωποι σε αγροτική περιοχή της Μιανμάρ, όταν εμπορικό τρένο που μετέφερε πετρέλαιο και βενζίνη εκτροχιάστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην προσπάθεια των κατοίκων να προσεγγίσουν τον τόπο της τραγωδίας προκειμένου να συγκεντρώσουν καύσιμα σε μπιτόνια, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρά εγκαύματα ή να καούν ζωντανοί.

Η αμαξοστοιχία είχε ξεκινήσει από το Μάντελεϊ με προορισμό πόλη κοντά στα σύνορα με την Κίνα, όταν λίγο έξω από το Καντμπάλου (περίπου 800 χλμ. βόρεια της οικονομικής πρωτεύουσας Γιανγκόν) εκτροχιάστηκε. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τρία από τα βαγόνια που βγήκαν από τις γραμμές έγιναν «παρανάλωμα» του πυρός. Εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφοριών ανέφερε ότι 62 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ωστόσο πηγές που επικαλείται το Associated Press ανεβάζουν τον αριθμό σε τουλάχιστον 83.

Δείτε το video από τον τόπο της τραγωδίας…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τις συνθήκες πρόκλησης του δυστυχήματος, ωστόσο διεθνείς αναλυτές εστιάζονται στις τραγικές ελλείψεις στα συστήματα μεταφορών της ασιατικής χώρας λόγω των μακροχρόνιων οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβάλλει η Δύση. Οι υποδομές στη Μιανμάρ είναι εξαιρετικά «φτωχές», καθώς οι ξένες επενδύσεις είχαν απαγορευτεί για δεκαετίες εξαιτίας της παρουσίας του στρατού στην εξουσία, που συνοδεύτηκε από κατάφωρη καταπίεση των ατομικών ελευθεριών και «φίμωση» της Αντιπολίτευσης. Ωστόσο, εδώ και περίπου δύο χρόνια η μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου, Thein Sein, έχει προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων προς ικανοποίηση των Η.Π.Α. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες επιβράβευσαν αυτές τις ενέργειες με «χαλάρωμα» των οικονομικών κυρώσεων.

Μάλιστα, μέχρι το τέλος του μήνα ο Barack Obama αναμένεται να ταξιδέψει στη Μιανμάρ σε μια ιστορική συγκυρία καθώς θα είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος πατά το πόδι του στο έδαφος της ασιατικής χώρας. Η εν λόγω ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη μεταβατική κυβέρνηση, με εκπρόσωπό της να δηλώνει ότι «η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τον πρόεδρο των Η.Π.Α. και τον αμερικανικό λαό θα ενισχύσουν τη δέσμευση του προέδρου Thein Sein για προώθηση των μεταρρυθμίσεων χωρίς παρεκκλίσεις».

Διαβάστε επίσης:
Ιστορικής σημασίας επίσκεψη του Ομπάμα στη Βιρμανία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012, 11:08
«Η Aung San Suu Kyi μπορεί να γίνει πρόεδρος της Μιανμάρ», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012, 01:20

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης