Λιγότερες εκτελέσεις θανατοποινιτών σημειώθηκαν το 2012, παρά το γεγονός πως αρκετές χώρες έθεσαν εκ νέου σε ισχύ την εσχάτη των ποινών, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, εκτελέσεις σημειώθηκαν σε διάφορες χώρες ανάμεσά τους η Ινδία, η Ιαπωνία, το Πακιστάν και η Γκάμπια, προκαλώντας τη θλίψη της διεθνούς οργάνωσης. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας, Salil Shetty, εξήγησε πως «η θανατική ποινή αποτελεί σταδιακά ένα στοιχείο του παρελθόντος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου, οι περισσότερες εκτελέσεις σημειώθηκαν σε:

  • Κίνα
  • Ιράν
  • Ιράκ
  • Σαουδική Αραβία
  • Η.Π.Α..

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση της θανατικής ποινής στο Ιράκ, όπου παρατηρήθηκε διπλός αριθμός εκτελέσεων το 2012 σε σχέση με το 2011. Συγκεκριμένα, 129 άνθρωποι θανατώθηκαν, την ίδια στιγμή που έναν χρόνο νωρίτερα ο αριθμός δεν ξεπέρασε τους 68.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με το Ιράν σημειώθηκαν 314 εκτελέσεις, ενώ στη Σαουδική Αραβία 79. Οι Η.Π.Α. εκτέλεσαν συνολικά 43 θανατοποινίτες. Σχετικά με την Κίνα το τοπίο παραμένει «θολό», καθώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία και οποιαδήποτε πληροφορία προέρχεται από ακτιβιστικές οργανώσεις. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το BBC, ο αριθμός των εκτελέσεων υπολογίζεται σε χιλιάδες.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης