Η Ρωσία μονομερώς κατήργησε την ισχύ του μνημονίου για την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας που είχε υπογράψει με τους Αμερικανούς, αμέσως μετά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά της αεροπορικής βάσης στη Χομς.

Οι επιτελάρχες των δύο μερών είχαν υπογράψει αυτό το μνημόνιο για να διασφαλιστεί η μη εμπλοκή αμερικανικών και ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή και για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις και των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάρα ταύτα, προ δύο εβδομάδων, στην Αττάλεια της Τουρκίας συναντήθηκαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή απόφαση ως προς τους κανόνες εμπλοκής των δυνάμεών τους στην περιοχή, πάλι για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο ατυχήματος και επικίνδυνης εμπλοκής.

Με την κατάργηση του μνημονίου για την ασφάλεια των πτήσεων στη Συρία από τη Ρωσία επανέρχεται ένα καθεστώς ζούγκλας στον συριακό εναέριο χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για το ενδεχόμενο πτήσεων και υπερπτήσεων όσο και για την πιθανότητα να υπάρξει σοβαρή εμπλοκή στο μέλλον μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των αραβικών χωρών που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον του ISIS.

Επικίνδυνη καθίσταται η κατάσταση και για τις αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας, οι οποίες επίσης επιχειρούν στην περιοχή καθ’ όλο το μήκος των συνόρων με τη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους τύπου Σουχόι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας στον βορειοδυτικό τομέα είχε σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας για μακρά περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης