Σύμφωνα με τα ευρήματα ύστερα από τη φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε 112 εργαζομένους εργοστασίου του Μπαγκλαντές, η μονάδα παρήγαγε προϊόντα για την Disney Pixar, τα καταστήματα WalMart, Sears και άλλες φίρμες της Δύσης.

Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν από απεσταλμένους του πρακτορείου Associated Press και αφορούν σε είδη ρουχισμού και αρχεία, ενώ την ίδια στιγμή οι Αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη τριών διοικητικών υπαλλήλων που φέρονται να κλείδωσαν τους εργαζομένους που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή από τη φωτιά. Οι διοικητικοί υπάλληλοι συνελήφθησαν στα σπίτια τους στη Σάβαρ, προάστιο της Ντάκα. Επί τόπου βρέθηκαν παιδικά σορτσάκια από μάρκα των καταστημάτων WalMart, ενώ στα βιβλία που εντοπίστηκαν φαίνεται πως το εργοστάσιο λάμβανε εντολές για την κατασκευή ρούχων για την Disney και τα καταστήματα Sears, παρά το ιστορικό του εργοστασίου για «τρύπες» στα μέτρα ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπεύθυνοι των WalMart δήλωσαν πως το εργοστάσιο Tazreen Fashions Ltd κατασκεύαζε ρούχα εν αγνοία τους, ενώ η εταιρεία είχε δεχθεί πέρυσι έγγραφα που ανέφεραν το «υψηλό ρίσκο» του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι που επέζησαν από τη φωτιά κάνουν λόγο για κλειδωμένες πόρτες εξόδου, για πυροσβεστήρες που δεν δούλευαν, ενώ οι διευθυντές τους τούς έδωσαν εντολή να γυρίσουν στη δουλειά τους αφού έκρουσε ο κώδων κινδύνου.

Αξιωματούχος της Πυροσβεστικής αναφέρει ότι θα υπήρχαν αισθητά λιγότερες ανθρώπινες απώλειες σε περίπτωση που υπήρχε έστω και μία έξοδος κινδύνου. Σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, περίπου 3.000 εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τη φωτιά, κλείνοντας δρόμους και πετώντας πέτρες σε εργοστάσια και οχήματα. Η διαμαρτυρία διήρκεσε τρεις ημέρες, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματίες.

Διαβάστε επίσης: Μπαγκλαντές: Μαζικές διαδηλώσεις για τις εργατικές συνθήκες ασφαλείας

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης