Οι χώρες της ευρωζώνης επιδιώκουν τη συμμετοχή αλλοδαπών επενδυτών που έχουν καταθέσεις στην Κύπρο στο κόστος του προγράμματος διάσωσης, αναφέρει η «Süddeutsche Zeitung», επικαλούμενη κύκλους της ΕΕ.

«Τα κράτη της ευρωζώνης θέλουν να συμπεριλάβουν εύπορους πολίτες και επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους στην Κύπρο, στo κόστος ενός πακέτου βοήθειας προς τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «όπως προκύπτει από διαπραγματευτικούς κύκλους, αυτό το διάστημα εξετάζονται οι πιθανοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξυγίανση (της Κύπρου) οι ιδιώτες κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «SZ», αυτήν την ώρα βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων, στις αποδόσεις κεφαλαίων, σε βίλες και ακίνητη περιουσία, όπως επίσης και η καθιέρωση ενός περιουσιακού φόρου. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο της μετατροπής αξιώσεων επενδυτών από το εσωτερικό και εξωτερικό σε συμμετοχή στις προβληματικές τράπεζες.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποτρέψει τη βοήθεια προς την Κύπρο

Παρά τις κατηγορίες περί φορολογικού ντάμπινγκ και της πλημμελούς εποπτείας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, η γερμανική κυβέρνηση δεν διακρίνει κάποιο τρόπο να αποτρέψει τη βοήθεια προς την Κύπρο, καθώς είναι πολύ ισχυρές οι πιέσεις που δέχεται από τους εταίρους στην ευρωζώνη και την ΕΚΤ, παρατηρεί η εφημερίδα. Προκειμένου λοιπόν να διευκολυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τη γερμανική βουλή ενός πακέτου δανειακής βοήθειας προς την Κύπρο και να λυθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους, αναζητώνται δυνατότητες συμμετοχής τρίτων στο κόστος της διάσωσης. Υπό την έννοια αυτή, συμπεραίνει το ρεπορτάζ, αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός κουρέματος του κυπριακού χρέους, το οποίο μεταξύ άλλων θα έπληττε και ρώσους πιστωτές. Και αυτό γιατί στην παρούσα φάση επιδιώκεται η χορήγηση ενός δανείου από τη Ρωσία προς την Κύπρο.

Αναζητούνται «κομψότερες» λύσεις

Σύμφωνα με κύκλους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις αναζητώνται «κομψότερες» λύσεις, όπως επί παραδείγματι η αύξηση της φορολογίας. Όμως, και στο πεδίο αυτό προκύπτουν προβλήματα, εξαιτίας των συμφωνιών που έχει συνάψει η Κύπρος για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και οι οποίες καθιστούν απαγορευτική την φορολόγηση των αλλοδαπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, ο χρόνος πιέζει. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο αν η κυπριακή κυβέρνηση, ακόμη διαθέτει πόρους, αλλά αν κάποιες τράπεζες, δεν έχουν πια απαραίτητα κεφάλαια. Και ακριβώς μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία τραπεζών είναι αυτό που θέλει να αποφύγει η τρόικα, γνωρίζοντας ότι μια παρόμοια εξέλιξη θα αναζωπύρωνε την κρίση του ευρώ.

Για τον λόγο αυτό η τρόικα σκοπεύει να αρχίσει αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών διαπραγματεύσεις με την Λευκωσία, τις οποίες επιδιώκει να ολοκληρώσει έως τα τέλη Μαρτίου.

Στα 5,98 δισ. ευρώ οι ανάγκες των κυπριακών τραπεζών

Στα 5,98 δισ. ευρώ ανέρχονται σύμφωνα με το βασικό σενάριο της «Pimco» οι κεφαλαιακές ανάγκες του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στα 8,86 δισ. ευρώ με βάση το ακραίο σενάριο, σύμφωνα με την τελική έκθεση του διαγνωστικού ελέγχου που διενήργησε ο αμερικανικός οίκος.

Η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι διατηρεί τις δικές τις απόψεις για τη μεθοδολογία και τις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν από τον οίκο Pimco στην έκθεση του για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και εξέφρασε -σε ορισμένα σημεία – τη διαφωνία της.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η υιοθέτηση του κριτηρίου των 90 ημερών για καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελεί διεθνή πρακτική, πράγμα που αναγνωρίζει και η Pimco.

Για τα σενάρια μακροοικονομικών προβλέψεων, που δόθηκαν από τη συντονιστική επιτροπή στην Pimco και την αναφορά αξιοποίησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι από τη στιγμή που ο χρονικός ορίζοντας της εν λόγω μελέτης ήταν τριετής, εξ αντικειμένου, δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη οποιοδήποτε όφελος από την αξιοποίηση αυτή.

Πηγή: Deutsche Welle – http://www.philenews.com

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης